Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли исторически данни за покръстването на княз Борис I на Аязмото край Стара Загора

княз Борис I

Събеседник: д-р Мариана Минкова - РИМ - Стара Загора

Отдавна легендата за покръстването на княз Борис I в манастир на Аязмото край Стара Загора вълнува въображението и събужда любопитството не само на местните хора. Един от изследователите на тази легенда е д-р Мариана Минкова – историк от РИМ-Стара Загора. Според нея, няма категорични данни за покръстването на княза в манастира „Св.Теодор Тирон” и това е все още една от забулените тайни на нашето Средновековие. Католическият писател и библиотекар във Ватикана Бароний, живял през XVI век, пише, че посвещаването на Борис в християнството е станало на тайно място, в присъствието на малко хора и е извършено от Константинополския епископ около 864 год. Легендата става популярна след освобождението от турско робство, след като от нея се заинтересува и Старозагорският митрополит Методий Кусев. В народната история се разказва за управителя на град Боруй - болярина Цолю, чиято дъщеря Цветана се разболява тежко. В градския затвор имало доста византийци, на които Цветана носела храна, давала им помощи и се отнасяла добре с тях. Научавайки за болестта й пленниците я посъветвали да приеме християнството, като единствена възможност да оздравее. Според легендата, това е станало в храма ”Св.Теодор Тирон”, който се намирал на върха на Аязмото в Стара Загора. Цветана оздравява, а баща и Цолю също приема християнството. Градската история разказва, че боляринът се ползвал с доверието на княз Борис и именно в крепостта Боруй, център на новоприсъединената към държавата област Загора , е приел кръщението владетелят. Въпреки оскъдните доказателства, трябва да се анализират и малкото факти, категорична е д-р Минкова. Князът умира на 2 май през 907 год. Борисовден винаги се е празнувал на тази дата с литургия в църквите. Единствено в Стара Загора преди Освобождението всички духовници са излизали на този ден на Аязмото и са превръщали службата в градски празник.

църквата Св. Теодор Тирон

В църквата на Аязмото, която и сега се казва  „Св. Теодор Тирон” има икона, която показва покръстването на княз Борис и самата църква е кръстена и на владетеля. Още една църква в Стара Загора носи и името на княза, и това на светец - храмът „Св. Николай”. Неговото име са носили и училище „Димитър Благоев” и парк ”Пети октомври”. Към тези факти трябва да се добавят и откритите изображения на леопард-барс. Барсът е тотемно животно на българите и името Борис произлиза от тази дума. През 1910 год. руски историци посещават Стара Загора и един от тях - Иван Палмов, възкликва: ”Вие не знаете върху какво свещено място стоим!”. Той също поддържа тезата за покръстването на княз Борис I на Аязмото. Твърди се още, че на върха е имало камък с гръцки надпис, който потвърждава легендата, но той още не е намерен. Чуйте цялото интервю на Красимира Лекова с д-р Мариана Минкова.


Още от категорията

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19

Стръковете на кои билки се събират през месец юли, какви са правилата за брането и съхранението им, как се опазват естествените има находища, за лечението на кои заболявания се използват

Билките не натрупват еднакво количество полезни вещества през цялата година, важно е да знаем кога и как се събират,  за да бъдат най-полезни. Различните части на радтението могат да съдържат различни вещества или имат различно действие и затова трябва..

публикувано на 07.08.14 в 16:12

Отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло - възможност за бизнес и препитание на хората от Розовата долина

България за трета поредна година е най-големият производител в света  на лавандула и лавандулово масло, изпреварвайки Франция. Качествата на нашия продукт са известни и за това е търсен на международните пазари. Благодарение и на уникалните..

публикувано на 01.08.14 в 14:04