Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи

Снимка: БГНЕС
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи.

Вигенин пристигна в Обединеното кралство веднага след падането на трудовите ограничения за гражданите на България и Румъния. Несъстоялият се наплив от имигранти от двете страни, с който жълтата преса и антиевропейски настроени политици плашеха британците, създаде напрежение в отношенията между София и Лондон, което българският външен министър се опита да разсее. Вигенин изтъкна пред своите домакини необходимостта да бъде активизиран политическият диалог и да се наблегне на положителното в двустранните отношения.

По време преговорите беше уговорена и размяна на посещения, сред които е и предстоящата през март визита в Обединеното кралство на президента Росен Плевнелиев.

В замяна на проявената от София добра воля външният министър е получил уверения, че всякакви мерки на Лондон, които засягат българи, ще бъдат занапред съгласувани със София и срещу гражданите на страната няма да се проявява дискриминация:

В общото изявление, което договорихме с външния министър Хейг, изрично е записано, че се признава приносът на българите за развитието на Великобритания и че всякакви мерки, свързани със свободата на движение на работещи, няма да имат дискриминационен характер, а самата свобода на движение няма да бъде нарушена
, каза Кристиан Вигенин.

Това обаче съвсем не означава, че Великобритания се е отказала да лобира за промяна на законите на ЕС, за да ограничи достъпа на граждани от други страни - членки до социалната си система. Силните обществени настроения против имиграцията принуждават правителството на Дейвид Камерън да заема все по-твърди позиции по този въпрос с наближаването на изборите за Европейски парламент през тази пролет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!