Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муалем: Операцията по извеждане на химическото оръжие от Сирия се осъществява успешно

Уалид Муалем и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Операцията по извеждане на химическото оръжие от Сирия се осъществява успешно въпреки опитите да се търсят поводи тя да бъде затруднена. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след разговори с неговия сирийски колега Уалид Муалем.

Лавров и Муалем са потвърдили по време на разговорите необходимостта да се спазят ориентировъчните срокове по транспортиране и последващо ликвидиране на сирийското химическо оръжие.

Русия активно участва в тази дейност, предоставяйки финансови средства, необходимото оборудване и транспортни средства, както и чрез участието си в осигуряването на морската част от операцията чрез своя военноморски флот, посочи Лавров. Той отбеляза, че са налице опити да се засилва напрежението около хуманитарната ситуация в Сирия в търсене на поредния предлог за създаване на т. нар. "хуманитарни коридори и зони", свободни от полети, като целта е в крайна сметка да се оправдае хуманитарна интервенция.

Предишният опит да се създаде повод за такава интервенция се правеше с използването на съобщения, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие в Източна Гута на 21-ви август. Сега вече няма никакви съмнения, че тези съобщения бяха фалшиви, отбеляза Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!