Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет обсъди проблемите с изплащането на заплати

Държавата ще търси решение на проблема с изплащането на заплати, каза социалният министър Хасан Адемов, но не застана зад предлаганите от партия "Атака" промени в законите. Темата беше обсъдена на днешния Тристранен съвет. Бизнесът категорично възрази срещу текст, който да го задължи да плаща 100 процента от заработеното, а от КНСБ поискаха затвор за некоректни работодатели.  

От "Атака" искат законова гаранция, че работодателят ще дължи 100 процента от трудовото възнаграждение, а не само 60, както е в сегашния Член 245 от Кодекса на труда. Според депутата - вносител Магдалена Ташева, ако работодателите са прави, че само един процент от тях не плащат заплати, няма проблем за коректните.

С този член се злоупотребява най-вече в реалните производства. С него не се злоупотребява например в консултантските фирми. На подобна експлоатация е изложена останалата в България работническа класа. 

Бизнесът единодушно възрази и обясни, че често пъти се дължат заплати, защото се трупат вътрешни дългове. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Причините могат да бъдат неплащане от клиент, вкл. неплащане от държавата. Припомням ви, че преди 4 години по това време държавата дължеше около 2 милиарда на бизнеса. Начинът обаче, по който се търси решение, определено не е този. Аз ще се изненадам, ако ми посочите европейска държава, в която да е уреден по този начин. 

За държавата проблемът неизплатени заплати съществува и трябва да се реши, но не с тези текстове, които според министър Адемов, подлежат на анализ и прецизиране. 

Всички задължения, които са дължими, са в порядъка на 80 милиона лева. Очевидно е, че трябва допълнително да се поработи по тези текстове, за да може в крайна сметка да защитим работници и служители.

От КНСБ по принцип подкрепиха предложенията за промени в Трудовия кодекс, но поискаха поправки в още пет закона, включително и в Наказателния кодекс под формата на затвор за неплатени заплати, каквато е практиката в Германия, поясни президентът Пламен Димитров.

Когато работникът има задължения към банка или някаква друга институция, неплащането на неговата заплата е криминално деяние във Федералната република. Има практика, вярно, трябва да бъде прецизирана и особено внимателно вкарана в нашата законодателна уредба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!