Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще разследва заплащане на българи и румънци под минималната заплата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите във Великобритания ще започнат разследване, след като проучване на Би Би Си установи, че румънски и български имигранти получават заплащане, по-ниско от минималната работна заплата. 

През декември двама служители на медиата, които се представят за имигранти, са обикаляли местата в Лондон, където се събират румънци и българи, търсещи работа. Двамата посочват, че наеманите в строителството често получават обещания за нормално заплащане, но в края на трудовия ден си тръгват с много по-ниска сума. Те установили, че много от работодателите, които идвали да наемат чакащите на улицата чужденци, често нарушават закона и плащат по-малко от гарантирания минимум.

Проучването е установило също така, че имигрантите от двете страни са лесна плячка за криминални елементи. Хората на Би Би Си получили предложение да пътуват до Германия, за да пренесат „куфар с билки” срещу заплащане. При друг случай човек  поискал да купи и румънския паспорт на единия от двамата.

Освен че е незаконно, неплащането на минимална работна заплата е основен довод и в кампанията на антиимгрантските организации във Великобритания. Те се оплакват, че британските работници остават на улицата, тъй като не могат да се конкурират с „по-евтините” чужденци.

Британските закони предвиждат глоба до 20 хиляди паунда за работодател, който плаща под минималната работна заплата.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!