Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време в Англия създава политически неприятности на премиера Дейвид Камерън

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ураганни ветрове и поройни дъждове оставиха десетки хиляди домакинства във Великобритания без електричество и предизвикаха траспортен хаос в някои райони на страната. Лошото време създава и политически неприятности на премиера Дейвид Камерън. Той беше принуден лично да оглави усилията за справяне с наводненията след остри критики от опозиционната Лейбъристка партия, че не се прави достатъчно, за да се помогне на пострадалите от природното бедствие.

Камерън председателства Комитета за извънредни ситуации "КОБРА" и обяви, че ще бъдат отпуснати допълнително 100 милиона паунда за възстановителни работи. Той призна, че през последните години Агенцията за опазване на околната среда не е направила достатъчно, за да бъдат отводнявани реките в Югозападна Англия.

Вече близо два месеца Великобритания е заливана от непристанни дъждове. Само през последните дни прелелите реки потопиха над 300 домове, като положението е най-тежко в Югозападна Англия. Стотици хора от селища по крайбрежието бяха евакуирани, тъй като бурни вълни заляха къщи и на места отнесоха трасето на основната железопътна линия в района. За петък и събота метеоролозите предричат нови силни валежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!