Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинаха при стрелба в църква в Южно-Сахалинск

Южно-Сахалинск
Снимка: wikipedia.org

Двама души бяха убити при стрелба в православен грам в руския Далечен изток. Трагедията се е разиграла по време на служба  в храма „Възкресение Христово” в Южно-Сахалинск, където въоръжен мъж нахлул и открил безразборна стрелба. На място са били убити монахиня от храма и един от посетителите. Шестима души са получи наранявалия и са били настанени в болница без опасност за живота. 

Стрелецът е бил задържан. Той се оказал 25-годишен служител на охранителна фирма, който тези дни получил своето служебно оръжие. След стрелбата, мъжът не е правил опити за избяга. Според очевидци, той е бил въоръжен с автоматично оръжие или с пушка-помпа и на гърдите си е имал два православни кръста. 

Полицията прави опити да изясни евентуалните мотиви за престъплението. Назначена е  психологична и психиатрична експертизи, които да решат въпроса за вменаяемостта на нападателя. 

По време на своето неделно богослужение в Москва руският патриарх Кирил се помоли за успокоение на душите на загиналите и за бързото възстановяване на ранените по време на инцидента в Южно- Сахалинск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!