Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В деня на Свети Дух Монтана празнува

С Божествена Света литургия в монтанския храм "Св. Св. Кирил и Методий" започна празника на град Монтана - Свети Дух. От 10,00 часа всички могат да се включат в шествието от храмa до площад "Жеравица", където в 10,15ч. ще се проведе тържествен водосвет. Празникът ще продължи на площада с концерт, с участието на гостуващи танцови състави от Международния фолклорен фестивал - Монтана 2011.

От 11,00 ч. в Експозиционна зала "Кутловица" ще се проведе хепънинг "В кухнята на художника" на дружеството на художниците "Тенец" . По същото време любителите на конния спорт могат да се насладят на открит турнир по конен спорт в Местност "Млаката".

Композиторът Дико Илиев ще бъде удостоен посмъртно за почетен гражданин на град и Община Монтана. Отличието, което решиха общинските съветници на Монтана да му се присъди, ще бъде връчено на наследниците на големия музикант на тържествената сесия от 11, 30 часа, в сградата на Общинския младежкия дом в града.

За всички жители и гости на Община Монтана празникът ще продължи в 19,00 часа на площад "Жеравица" с фолклорен концерт на танцов ансамбъл "Северняци" към Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" в Монтана и танцови състави от Албания и Черна гора. Малко по- късно присъстващите могат да се насладят и на демонстративни скокове с парашут, които определено ще вдигнат настроението, за да посрещнат Нели Рангелова и Орлин Горанов- концертът им започва от 20, 30 часа на площад "Жеравица". Програмата ще завърши с огнено шоу на театрална трупа "Три-четири" към ОДК "Бумеранг" от град Козлодуй и по традиция заря ще освети небето на празнуващия град точно в 22 часа.
Вижте още

Снимката на 7 май 2021 година

Денят на радиото и телевизията  7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия.  Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин...

публикувано на 07.05.21 в 18:00

Само един рибар е глобен в Монтанско

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина.  "И от 1.05 до 15.06 е в ход забраната за рибностопански обекти, находящи се от 500 до 1500..

публикувано на 07.05.21 в 15:40

Синдикат "Образование": Крайно време е всички ученици да се върнат в клас

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на  Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа",  заяви председателят на организацията Юлиян Петров и добави: "Мисля, че това ще бъде по-полезният формат, защото прогимназия и гимназия бяха големите ощетени..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Подготвят тържество за 130-годишнината на видинския театър

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев: "Това е много важна годишнина и според мен това не е само за видинския драматичен театър, а вероятно за цяла България, тъй като във..

публикувано на 07.05.21 в 14:26

Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин

Обществено обсъждане на проекта "Разработване на Програма за намаляване нивата на ФПЧ10 и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух в община Видин с план за действие за периода 2021-2025 г." бе проведено днес във Видин.  Проектът се изпълнява от Община Видин и цели подобряване на качеството на живот в града и населените места..

публикувано на 07.05.21 в 13:37

Спортен празник във врачанското училище "Христо Ботев"

Спортен празник огласи двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца. Събитието беше открито от директора на гимназията  Виктор Кръстев , който припомни, че спортът сближава хората и дава възможност на младите да изявяват себе си.  За да се спазят всички предписани от държавата противоепидемични дейности, възпитаници на школото бяха разделени в..

публикувано на 07.05.21 в 11:58

11 са новите с COVID-19 в област Враца

3 428 са активните носители на COVID-19 в област Враца, съобщават от Регионалната здравна инспекция. П овечето от заразените са на домашно лечение, в болници са 81 души.  За последните 24 часа са установени нови 11 нови случая, като един от тях е настанен в болницата в Мездра. За последните 2 денонощия са починали   10 жители на врачанска област,..

публикувано на 07.05.21 в 10:40