Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пак не стана ясно кой е кум, кой- сват и кой на булката брат?!...

"Всеки член на обществото трябва да се съобразява със законите в страната. На ромите, които живееха незаконно в съборената вече сграда на улица "Горазд" №35, Общината предостави временни жилища, макар да не бе длъжна да прави това. Решението ни за бившите обитатели е окончателно и не подлежи на преразглеждане." Така общинската администрация във Видин коментира съдбата на няколкото ромски семейства, които доскоро населяваха обявената за опасна къща във видинския квартал "Химик". И още: Оказа се, че настанилите се в къщата роми не само незаконно са ползвали ток и вода, но и са създавали ежедневни проблеми на останалите жители в района.

"Те са като африканските скакалци- където минат, унищожават всичко"- оплакват се събралите се съседи.

"Всичко тотално трябва да се изчисти, не можем да си представим, че ще продължим да живеем в мизерията, която създават. Тези хора по никакъв начин не могат да се интегрират в нормалния живот. В къщата имаше две семейства, но около нея се бяха настанили и още 4-5... Там живееха с малките си деца- в картонени къщи, с телевизори и печки. Крайно време беше Общината да се намеси"- категорични са съкварталците.

"20 души живеехме в тази къща", разказа за РАДИО ВИДИН Витка, най-върастната жена от ромите. Тя, заедно с група роднини, бяха приседнали или полегнали под сянката на едно дърво, направо на тротоара- срещу останките на бившия си дом. Около тях подскачаха още толкова деца, независимо че минаваше 14 часа и температурата навън бе около 39 градуса. Покритата с няколко слоя прах жена обясни още, че не желаят да се преместят в предоставените им фургони, разположени в ромската махала на Видин, защото в тях нямало ток и вода. Не отрече обаче, че и в бившия й дом не е имало такива "екстри", включително тоалетна и баня.

"Къпеме се в Дунава"- отсече Витка.

"Тук беше сметище, затова и ни изкараха. Ние обаче сме си свикнали и тук искаме да си живееме. Децата ни учат в кварталното училище, в махалата къде ще учат?!"- включи се в разговора и една от снахите в семейството.

Витка не е съгласна с обвиненията на съседите от близките блокове, че вдигат силен шум:

"Това са малки деца- плачат, викат, а те не дават да вдигаме шум- защо, аз сега мога ли да им затворя устата?!"- не разбира протеста на съседите Витка.

Ромите останаха още един горещ следобед насядали около останките на старата си къща. Те бяха категорични, че няма да се преместят. Фамилията все още не може или не иска да разбере какво се иска от тях, за да заслужат правото да живеят в нормален квартал, сред нормални съседи и при нормални условия. Бившите обитатели на съборената сграда продължиха да твърдят, че трябва някой да е длъжен да им намери подходяща работа, защото те са социално слаби... А дали не им е по-удобно да се правят, че не знаят, че работа обикновено се търси и се намира. Но само когато човек иска да работи...
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00