Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заминават, за да се завърнат

"Над 42 000 бели щъркели от Европа и България са излетели към Северна Африка. Към тях са се присъединили и ято от 350 бели щъркели от защитената зона "Рибарници Орсоя". Данните от наблюденията на миграцията на редките и застрашени видове птици, съобщи в предаването на РАДИО ВИДИН "Еко Свят" орнитологът от БДЗП Свилен Чешмеджиев.
 
Прелетните птици преминават през два миграционни коридора- "Виа Понтика" и "Виа Аристотелис" от Северна Европа към България през зимата и от Африка към България и Европа през пролетта, и обратно през лятото.  
 
"Виа Понтика" (лат. Via Pontica, Черноморски път) е древен римски път, който минава покрай Черно море. Започва от Константинопол и минава през Аполония до Истрос (днес в Румъния). Днес "Виа Понтика" е наименованието и на един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Минава през територията на България- над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици. 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд преминават по този маршрут. Един от пунктовете по "Виа Понтика", където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои и остават да зимуват и гнездят, са Поморийското езеро и трите езера край Бургас- Атанасовското, Мандренското и Бургаското езеро (Вая).
 
 
Освен "Виа Понтика", през България минава и още една въздушна магистрала на прелетните птици "Виа Аристотелис" (лат. Via Aristotelis, Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле. Близо до този миграционен път БДЗП извършва наблюдения на редки и застрашени видове птици в района на Ломското село Сливата- в защитената зона "Рибарници Орсоя".
 
Целта е да съберат достоверни данни за значението на рибарниците по време на пролетната и есенната миграция на птиците. Събраните резултати ще бъдат обобщени и анализирани, което ще е в помощ за бъдещото опазване на тази влажна зона.
 
"Трите най-многобройни вида по време на наблюденията ни през пролетта бяха: черният щъркел, белият щъркел и обикновеният мишелов, а най-инетресните: речен орел, морски орел и черна каня", подчерта орнитологът от Свилен Чешмеджиев.
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45