Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигат паметник на загиналите в Белоградчик

Малко над 3 000 лева са събрани за изграждането на паметник на загиналите във войните в Белоградчик.

"Идеята за издигане на паметника е от месец ноември 2010 година"- съобщи за РАДИО ВИДИН Милчо Манолов- подполковник от резерва, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Белоградчик и председател на Инициативния комитет. Той поясни, че общата сума, необходима за изграждането на мемориала, е 11 000 лева.

Паметникът ще бъде изграден от врачански варовик, с плочи и кръст за храброст от черен мрамор. От четирите му страни ще бъдат изписани имената и родните места на 488 местни герои, загинали във войните 1912-1944 година. Обелискът ще бъде изработен от каменоделеца Валери Петков.

"След възникване на идеята за построяването на паметника, Общинският съвет в Белоградчик определи място на централния площад в града. 2 000 лева са преведени от Централния съвет на Съюза на ветераните от войните, а кампанията за набиране на средства продължава. Вече е направена първа копка, проведени са и няколко срещи с общинското ръководство"- каза в "Цветовете на деня" подполк. Милчо Манолов и допълни, че се очаква паметникът да бъде официално открит на 20 октомври 2011 година.
По публикацията работи: Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Денят на Съединението ще бъде отбелязан във Враца

Враца ще отбележи годишнина от Съединението, съобщиха организаторите на церемонията от общинската управа.  С тържествена церемония в града под Околчица ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Събитието ще се проведе на 6 септември /петък/ от 10.00 ч. пред паметника на загиналите във войните..

публикувано на 05.09.24 в 10:52

Откраднаха стари вещи от видинско училище

През вчерашния ден в полицията е постъпил сигнал за кражба на вещи от сградата на бившето СОУ “Христо Ботев“ на ул. "Владикина“ в областния град. От помещение на приземния етаж неизвестно към момента лице извършило кражба на хладилник, печка, два калорифера и компресори от хладилници. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

публикувано на 05.09.24 в 10:12

До 60 литра дъжд в Монтанско през септември

Валежи от дъжд от 40 до 60 литра на квадратен метър през септември очакват синоптиците за Монтана. За целия август паднаха само два литра на квадратен метър.  Валежите ще бъдат неравномерно разпределени в областта. През август валя в два дни, като общото измерено количество бе от 2 литра на квадратен метър. През септември първите валежи се..

публикувано на 05.09.24 в 09:48

Традиционна българска седянка пресъздадоха в Старопатица

Традиционната българска седянка бе пресъздадена в салона на читалище "Пробуда 1925" село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни..." по проект PROTEUS за защита на ценностите и основните права на ЕС.  Фолклорният спектакъл откри Корнелия Велкова- секретар на читалището: "Това е един проект, които започнахме в началото..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Снимката на 4 септември 2024 година

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари , това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра"...

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Над 100 души в Монтана си инсталираха приложение еЗдраве

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.  Инициативата премина п ри голям интерес.  На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. Двудневната кампанията се  реализира от екип на..

публикувано на 04.09.24 в 17:45

Разследват причините за смъртта на 17-годишен младеж от Монтанско

Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово . Според данните от полицията, в 03,30ч. през нощта на 3 септември, е получен сигнал от Спешна помощ в Монтана, че е докарано момче на 17 години, за което медиците установили, че е починало. Семеен скандал се е разиграл..

публикувано на 04.09.24 в 16:54