Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Врачанско ще развиват пешеходен туризъм

Шест общини от област Враца попълниха въпросниците за състоянието на пешеходния туризъм. Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мездра, Мизия и Борован вече са готови с въпросниците за актуалното състояние на базата и условията за развитието на този вид туризъм. Информацията е необходима на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Там се прави разработка за засилен пешеходен туризъм в страните по поречието на Дунав- от планината Шварцвалд до Черно море.

Разработката се изпълнява от Австрийското министерство на икономиката, семейството и младежта, и от Дунавския компетентен център. Въпросниците, които попълниха врачанските общини, събират информация за наличието на мрежи от пешеходни пътеки или основни туристически маршрути; какво е нивото им на трудност; има ли край тях места за почивка и отдих; обвързани ли са в система; предоставят ли се организирани пешеходни турове и има ли инструктирани пешеходни водачи. Във въпросниците има специално място за пешеходните събития в региона, наличието на трансгранично сътрудничество в тази връзка, а също така и кои са най-важните атракции и природни, културни и исторически забележителности по места. Един от въпросите, например, е свързан с гледките, които се откриват от пешеходните пътеки. Друг засяга народните занаяти и има ли в близост до маршрутите центрове на интересни стари занаяти като тъкане, дърворезба, килимарство. Информацията касае и процентът на пешеходните туристи, как и с какво пристигат и колко време остават. Има въпроси за състоянието на инфраструктурата, колко са местата за настаняване и какви организации действат в сферата на туризма по места.

Според представената от общините информация, картината на региона се очертава по-скоро като лоша. Малките общини нямат условията, които се искат за развитие на това перо от икономиката. Някои от тях, дори нямат повече от един хотел или къща за настаняване на гости, нито една туристическа пътека или поддържан маршрут към някоя от природните забележителности. Изключение прави само областният град Враца.
По публикацията работи: Eва Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца ще отбележи Международния ден на младежта

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан във Враца с богата програма, съобщиха от общинската управа. На 10 август (събота) от 18:00 часа в парк "Зелето" екипите на Младежки център - Враца и Младежки дом - Враца, в партньорство с Ученическия общински съвет, Интеракт, Областен информационен център (ОИЦ), Превантивно-информационен център..

публикувано на 09.08.24 в 12:07

Трима души пострадаха при катастрофа на Е-79 край Видин

Лек автомобил и такси са катастрофирали на главен път Е-79 край Видин . Инцидентът е станал вчера, 8 август, около 21:00 часа. Трима души са настанени за лечение във видинската болница.   42-годишен шофьор на лека кола, движейки се от Дунавци към Видин, при десен завой изгубил контрол над управлението, навлязъл в насрещната лента и се блъснал..

публикувано на 09.08.24 в 10:52

Самодейни състави от село Зверино се отличиха на международен фестивал

Отлично се представиха самодейците при Народно читалище ”Факел” в с. Зверино на XII Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ , който се проведе в свищовското село Царевец.  Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от мездренското село спечели специалното отличие на Българско национално радио - грамота, статуетка и парична награда..

публикувано на 09.08.24 в 09:59

Безплатни тестове за СПИН правят в берковски квартал

Безплатни тестове за СПИН правят днес в квартал "Раковица" в Берковица . Лятната антиспин кампания се провежда от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана.  Под мотото "Безопасна ваканция" преминава инициативата на РЗИ.  Днес от 10:00 до 12:00 часа в квартал "Раковица" в Берковица всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно..

публикувано на 09.08.24 в 09:32

"Читалня на открито" за най-малките ще се проведе във Враца

Приключва инициативата "Читалня на открито" към библиотеката на при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Тя е част от програмата "Книжно лято" на библиотеката и е организирана съвместно с Етнографско-възрожденски комплекс "Никола Войводов", информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: "Наши гости отново ще бъдат..

обновено на 09.08.24 в 08:41

Допълнителни знаци за забранено паркиране поставят във Враца

Община Враца започна поставянето на допълнителни знаци, забраняващи престоя и паркирането на превозни средства, поради множество сигнали за неправилно паркирани автомобили, които създават предпоставки за произшествия и пречат на преминаването на пешеходци , съобщиха от градската управа. Към знаците е добавена и допълнителна табела, напомняща на..

публикувано на 09.08.24 в 07:35

Снимката на 8 август 2024 година

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи.  Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и..

публикувано на 08.08.24 в 18:05