Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодарим, че сме сити!

Повече от доволни са ползвателите на обществената трапезария във Видин, която отвори врати в началото на седмицата. В продължение на шест месеца социално слабите ще получават "топъл обяд"- питка хляб, супа и основно ястие.

 
"Това е добра възможност за самотно живеещите, възрастните с ниски пенсии, инвалидите, скитащите, бездомните хора и за семействата с минимални доходи"- казаха със задоволство хората, които поставиха и висока оценка както на порциона, така и на вниманието към тях и доброто обслужване на персанала. Повечето от социално слабите граждани ползват услугата не за първи път и въпреки че някои живеят далеч от пункта, обещаха да идват всеки ден да си вземат безплатния обяд.

 
"Ако храната остане непотърсена, с решение на Комисията порцията се пренасочва към Центъра за временно настаняване на бездомните хора във Видин"- каза за РАДИО ВИДИН Марчела Иванова- служител в Социалния патронаж, докато раздава купоните на нуждаещите се. По думите й, откакто програмата съществува, не е имало случаи на постен обяд. Понякога се раздава и по кофичка кисело мляко за десерт.

 
Подалите заявления за включване в социалната услуга са много повече от одобрените 108 лица. Трапезарията ще работи всеки работен ден, без почивните и празнични дни. Добра оценка на обществената трапезария даде и министърът на труда и социалните грижи Тотьо Младенов при посещението си във Видин. Възрастните хора с нетърпение го очакваха, за да зададат някой свой въпроси. Въпроси, които се въртят около това- ще се увеличат ли пенсиите, които за нищо не стигат.

 
 
 
"На моменти изнемогваме- за лекарства плащаме много и не остава за насъщния"- с тъга казаха хората, докато чакаха своята порция. Въпреки това са благодарни: "Поне сега храната е подсигурена. Да благодарим на Бог, че я получаваме... до пролетта!"
По публикацията работи: Десислава Андреева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00