Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден, Ваше Преосвещенство!

На 11 ноември 2011 година Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан навършва 79 години. Видинският митрополит Дометиан чества своя рожден ден в деня на светия Христов мъченик Мина. Ден по-рано в сградата на Видинска света митрополия се проведе тържествен Епархийски съвет, на който присъстваха членовете на духовния орган, архиерейските наместници в епархията, честните игумени и ръководните лица в светата митрополия. На заседанието Архипастирят на Видинската епархийска църква поздрави клира и вярващите за любовта, която проявяват към него, за грижите и помощта, която му оказват в нелекото му служение.
 
На многая и благая лета, владико светий! Честит празник!
 
Припомняме от сайта на БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА: Митрополит Дометиан (в света Димитър Попвасилев Топузлиев) е роден а 11 ноември 1932 година в село Хасовица, Смолянско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 година е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 година. От края на същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 година.

На 14.01.1959 година в мъглижкия манастир "Св. Николай" Димитър Топузлиев е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент под духовото старчество на архимандрит Панкратий (по-късно Старозагорски митрополит). На 10 март същата година, в старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент и е назначен за епархийски дякон, проповедник и певец при храма "Св. Богородица" в Стара Загора.

От началото на септември 1959 до 1962 година йеродякон Дометиан е на богословска специализация в Московската духовна академия. Там на 18.07.1962 година, в академичния храм, с благословението на Светия Синод на Българската православна църква, е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил).

Завърнал се в Родината, от 01.01.1963 година Дометиан е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до края на февруари 1967 година. Като такъв на 04.12.1963 година, във великотърновския катедрален храм "Рождество Богородично", е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан.

От 10.03.1967 година архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. От февруари до август 1968 година слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от август 1968 година до август 1969 година е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, а заедно с това слуша лекции и в колежа "Кадестън".

От 01.09.1969 година до 01.11.1970 година той е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 година е назначен за главен секретар на Светия Синод, какъвто остава до 01.03.1979 година. Като такъв на 15.12.1974 година, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски".

От 01.03.1979 година епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, който пост заема до март 1983 година. След завръщането си в България, от 01.04.1983 година до юли 1987 година, е викарий на Софийския митрополит.

На 26.07.1987 година е избран, а на 02 август е канонично утвърден за Видински митрополит.
По публикацията работи: Архимандрит Поликарп


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна подготовката за панаира във Видин

Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители  както и при предишните издания,  посочват от местната управа.   Посетителите ще имат възможност..

публикувано на 08.08.24 в 14:04

Изпълнителка от село Старопатица стана втора на национален певчески конкурс

Корнелия Иванова от видинското село Старопатица  се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“ . Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години". Конкурсът е част от Международния фестивал “Фолклорен извор“, който се проведе в свищовското село Царевец. Корнелия Иванова е с..

публикувано на 08.08.24 в 13:55

Рампа помага на хора с увреждания в областната управа във Враца

Административната сграда на областната администрация във Враца , която се намира в центъра на града, отново разполага с рампа с работещ електрически механизъм, предназначен за хора с увреждания. Инициативата за пускането е изцяло на областния управител Николай Николов, който за кратко време осигури монтажа на платформата и така подходът към..

публикувано на 08.08.24 в 13:00

Пожарникари потушиха пожар в сечище край село Арчар

Два екипа на видинската противопожарна служба са гасили тази нощ пожар в сечище край село Арчар . Огънят унищожил около 200 кубика дървени трупи, гората е спасена. Причината за пожара е в процес на установяване.  През изминалото денонощие огнеборците са реагирали и на пет сигнала за пожари без материални щети. Екипите гасили запалени сухи треви в..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

Моторист пострада при катастрофа в Берковица

Моторист пострада при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Берковица . Инцидентът е станал вчера, 7 август, около 12:45 часа на кръстовището на ул. "Александровска" с ул. "Цар Асен", срещу строителен магазин. 44-годишна жена шофьор от същия град, при управление на лек автомобил, движейки се към центъра на Берковица, предприема ляв завой..

публикувано на 08.08.24 в 11:08
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Православен център ще лекува зависимости във Видин

Православен център за лечение на зависими „Свето Успение Богородично“ се очаква да бъде открит през септември във Видин . Той е създаден по инициатива на Българския патриарх Даниил, Видинската митрополия и фондация „Социално развитие и култура“. Центърът ще предоставя помощ и подкрепа на хора, страдащи от различни форми на зависимост - от алкохол,..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:54