Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да пребъде през вековете...

Близо 900 хиляди лева са отпуснати за ремонт на три храма във Видинско- стана ясно преди дни. С европейски средства ще бъдат напълно обновени храмовете "Успение Богородично" в гр. Брегово, "Свети Георги" в с. Делейна и църквата "Свети Георги" в гр. Белоградчик. За всеки от тях ще бъдат отпуснати по близо 300 хиляди лева.

Църквата "Свети Георги" в село Делейна е сред късметлиите, защото след дълги години ходене по мъките и търсене на средства за ремонт, те са намерени.

"Преминахме през много перипетии, правихме няколко пъти ремонт на покрива, но той пак протече. Няколко пъти внасяхме искане в Общинския съвет на община Брегово за отпускане на целеви средства, не ни обърнаха внимание. С помощта на Видинската митрополия спечелихме проекта и очакваме скоро ремонтът да започне. Това е една от малкото каменни църкви, заслужава да бъде съхранена, заради хората"- разказва за перипетиите Милен Иванов- бивш кмет на селото, взел активно участие в изготвянето на проекта.

 
"Бия камбаната, посрещам хората, те палят свещички"- споделя баба Веселина, която работи като клисар на църквата. По думите й в храма влизат повече стари хора. Младите идват по големите празници. А камбаната бие и за празник, но и когато трябва да извести нечия смърт. Това е част от живота.

И в делник, и в празник, щом чуят камбанния звън, баба Цветана и баба Надежда, въпреки годините си, се запътват към църквата. Те са и едни от редовните й посетители, но знаят малко за историята на храма.

"Църквата е много отдавна, светците са много хубави"- казва баба Цветана и безпогрешно разпознава образа на свети Георги Победоносец- патронът на храма. А 87-годишната баба Надежда си спомня, че като дете се е качвала на галерийката, за да пее в църковния хор.

"Стенописите са много запазени, чистили сме ги с оцет и вода, без да се променят цветовете. Нашата църква е единствената, на която има кръст и полумесец"- разказва Милка Иванова.

А за да има на кубето на църквата в Делейна и кръст и полумесец, си и има и причина, разбираме я от Евгени Харалампиев, който знае от своята баба, че полумесецът означава, че храмът е построен с позволението на Султана.

Капка по капка- събираме историята на храма в село Делейна. Пак от своята баба Иван Асенов е чул, че църквата е построена от преминаващи през селото италиански майстори. По- късно, заради постоянните грабежи от черкезите, няколко местни "храбреци" подпалили черкезкото селище. В отговор- черкезите опожарили църквата. Но хората не се отказали- вдигнали я отново.

Оскъдни са историческите сведения за старинния храм в село Делейна, те се пазят в книгата на Видинския митрополит Неофит- "Видинска епархия- историческото й минало и съвременно състояние", излязла от печат през 1924 година.

"В раздела "Сведения за енории и свещеници във Видинска духовна околия" четем, че по онова време е имало 160 къщи, средно през годината 360 души са взимали причастие, извършвали са се 34 кръщения, 15 венчания и 18 опела"- съобщи богословът Ирина Кръстева. От книгата разбираме още, че тогава- през 1924 година свещеник е бил Васил Попов, както и че църквата не е притежавала сгради и ниви, съобщава се за един декар ливади и за 92 декара гори.

Всъщност историята на храма в село Делейна е събрана в няколко изречения и изписана над вратата. От надписа се разбира, че... "божествения храм "Свети Великомъченик Георги е изграден през 1869 година. По време на сръбските размирици през 1876 година е изгорен от черкезите. През 1884 година, по времето на негово височество княз Александър Български, и с блаженството на Антим- Видинския митрополит, е съграден отново, и е изписан през 1885 година от майстори от Дебърско".

И днес в църквата се пази регистър на кръщенията - най- старият е от 1899 година, от него става ясно, че до 1922 година свещеник в храма е бил отец Петър Костадинов. В регистъра селото фигурира с името Деляйна- така го знаят и по-старите хора. Интересното е, че в малката църквичка в Делейна са идвали за кръщаване на децата си и хора от съседни сръбски села.

 
Едно е ясно, че тогава, по онова време, хората са давали мило и драго, за да имат храм.

"И до днес е запазена вярата. Духовността на делейнчани, въпреки че с течение на времето младите са се отръпнали. Имаме църковно настоятелство, поддържаме храма, хората дават дарения- вярваме, затова и идваме. И се чустваме олекотени"- споделя и Фиданка Борисова.

 
Старинен храм, за който сме длъжни да се прогрижим. Очаква се ремонтните дейности да започнат в началото на пролетта следващата година. След ремонта църквата "Свети Георги" в село Делейна ще бъде с нов покрив и обновен двор. При възможност, ще бъдат възстановени и част от стенописите, а иконите в храма ще бъдат почистени с материали, които да ги съхранят във времето.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03