Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С грижа за детето и семейството

Забрана да се изоставят деца до 3- годишна възраст в институции. Глоба до 1000 лева за родители, които оставят децата си- до 8-годишна възраст- без надзор. Забрана да се разкрива самоличността на пострадалите от насилие деца. Глобата за медиите, които не се съобразят с това, е до 2 000 лв. Това са част от мерките в новия проектозакон на социалното министерство.

"Всички институции и министерства се обединяват в грижата не само за децата в риск, а за всяко дете и семейство"- каза в предаването "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН Емилия Николова- главен експерт в отдел "Закрила на детето"- Видин. По думите й тази философия е заложена в проектозакона на социалното семейство, с работно заглавие "Закон за детето и семейството".

"Предстоят много промени, една от които преструктуриране на отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане. Едно от нововъведенията, които се обсъждат, е невъзможността здраво дете до 3 години да бъде настанено в Дом за медико- социални грижи. Акцент в Закона е превенцията и работата с цялото семейство. Увеличават се санкциите за родители, които не полагат необходимите грижи за своите деца"- информира Емилия Николова. Тя посочи, че подготвяният закон ще обхване много други нормативни актове. "В крайна сметка новият закон представлява един механизъм за координация, мониторинг и оценка на всички дейности, свързани със закрилата на детето"- каза експертът.

"Нормално е децата до 8-годишна възраст да не бъдат оставяни сами, но големите санкции са стряскащи. Ако децата са по-големи и могат да се грижат сами за себе си- може да се оставят и сами, но при по-малките е редно да има възрастен човек, иначе е родителска безотговорност"- показва анкета с родители от Видин.

Предстои проектозаконът за детето и семейството да бъде разгледан и обсъден в дирекциите "Социално подпомагане" по места, след което предложенията за промяна да бъдат внесени за разглеждане в социалното министерство. Ще бъде подложен и на обществено обсъждане. Очаква се да влезе в сила от 1 януари 2013 година.
По публикацията работи: Пенка Милушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55