Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предизвикателството да се преодоляват бариерите

С разнообразни спортни изяви децата от видинското ПУ "Д-р Петър Берон" отбелязаха в аванс Деня на предизвикателството.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
"По принцип в Деня на предизвикателството", ние посвещаваме учебните часове на занимания със спорт на открито или с разходки за здраве и дееспособност. Спортът е една от приоритните дейности за нас", каза за РАДИО ВИДИН директорът на училището Лиляна Картина.

 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
"Всички деца се нуждаят от спортуване. В нашето училище през тази учебна година имаме 89 ученици. Те са с умерена и тежка умствена изостаналост, но това не им пречи да се включват в разнообразните училищни прояви".

 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
"Обичам часовете по физическо и за мен те са най-голямото предизвикателство"- каза Павлин, който бе един от най-активно включващите се в игрите през този ден, а на въпроса пред какво ново предизвикателство би искал той и съучениците му да бъдат изправени, отговорът му бе кратък и ясен:

"Да играем мач."

 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
"Интересите на децата са различни. Занимаваме се основно със спорт и музика, децата играят също и хора. Обучаваме ги и да готвят", разказа за останалите интереси и предизвикателства на учениците учителят по физическо възпитание- Албена Георгиева.

 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
За малката Елена предизвикателство е да играе футбол, баскетбол и волейбол.

"Така правя и мускули", обяснява Елена.

 
 
 
 
 

© Снимка: ,ДОРФ ЛРОРК

 
 
 
 
 
"При нас има и доста даровити деца, които са гордост за училището ни", разказа Виктория Николова, възпитател в училището и пряк отговорник на едно от тези деца.

 
 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
 
За Петра Саткова най-голямото предизвикателство е да участва в различни конкурси за рисунка и да ги печели.

 
 
 
  

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
 
 
"Най-много от всичко обичам да рисувам животни", споделя Петра.

 
 
 
 
 
Само преди дни момичето спечели поощрителна награда на тазгодишното издание на международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие". В конкурса участваха близо 2400 детски творби. За пръв път в творческото състезание се включиха деца от Албания, Иран, Испания, Китай, Латвия и Португалия. Темата вдъхнови млади художници от 88 населени места в България.

Рисунките в конкурса бяха оценявани от 5-членно жури с председател доц. д-р Бисера Вълева, преподавател в Националната художествена академия.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51