Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците във Враца излязоха ваканция заради дима от запаленото депо

Учениците във Враца получиха неочаквана ваканция днес. Рано сутринта кметът на общината Николай Иванов издаде заповед за отмяна на учебните занятия заради продължаващата криза с пушещото депо за отпадъци край бившия Противочумен институт. Родителите на малчуганите, посещаващи ясли и детски заведения бяха информирани, че могат по- рано от обикновено да вземат децата си. За хлапетата, които останат до края на работния ден, са осигурени 2 700 марлени маски, които ще бъдат раздадени при необходимост.

Институциите, които измерват нивата на вредни емисии в атмосфеата продължават да твърдят, че опасност за здравето на хората във Враца и околните села няма. Решението на кмета Николай Иванов обаче бе взето, тъй като рано сутринта посоката на вятъра се обърна и разнесе неприятна миризма на горящи пластмаси над града.

На заседанието на общинския Кризисен щаб бе решено да бъде изпратена помощ на пожарникарите- допълнителна техника и водоноски от БКС. От ВиК изпратиха два багера, с които димящите бали с боклук се изваждат от тлеещите сектори, обливат се с вода и се връщат на местата им. Според началника на врачанската пожарна Николай Димитров, окончателното справяне с димящите отпадъци ще стане факт едва утре, тъй като все още има огнища, от които излиза гъст дим. По последни данни, около 400 тона отпадъци, депонирани на площадката, са изгорели по време на бушуващия вече повече от два дни пожар.

"Измерените концетрации на вредни вещества в 12 часа, остават в норми, сочат данните от мобилната автоматична станция към Изпълнителната агенция по околна среда", съобщи за РАДИО ВИДИН директорът на РИОСВ Враца инж. Тодорка Гергова.

Показатели на вредните вещества във въздуха:
- азотен оксид - 1,0mg/m3;
- азотен диоксид- 2,0mg/m3 при норма 200mg/m3,
- серен диоксид- 15,0 mg/m3 при норма 350mg/m3,
- амоняк - 0,004mg/m3 при норма 0,25mg/m3,
- озон - 70 mg/m3 при норма 180mg/m3,
- сероводород - 0,000 mg/m3, при норма 10 g/m3,
- метанови въглеводороди - 1,3 mg / m3 ;
- неметанови въглеводороди - 0,1mg / m3;
- въглероден оксид - 1,0 mg / m3
По публикацията работи: Жоро Александров и Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Православен център ще лекува зависимости във Видин

Православен център за лечение на зависими „Свето Успение Богородично“ се очаква да бъде открит през септември във Видин . Той е създаден по инициатива на Българския патриарх Даниил, Видинската митрополия и фондация „Социално развитие и култура“. Центърът ще предоставя помощ и подкрепа на хора, страдащи от различни форми на зависимост - от алкохол,..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:54

Електробуси ще возят до селата край Враца

Съвсем скоро Враца ще се превърне в първата община не само в България, но и на Балканите, с напълно модерен и екологичен градски транспорт . В рамките на одобрения проект по Плана за възстановяване градът ще разполага с 6 новопроизведени електробуси, съобщиха от общинската управа. Новият подвижен състав ще обслужва изцяло линиите на..

публикувано на 08.08.24 в 09:47

Магурата става сцена на спектакъла "Възкресението на Евридика"

На 17 август от 13 часа  в п ещера Магура  край Белоградчик  спектакъл ще потопи зрителите в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. "Възкресението на Евридика" е музикално-драматургично сценично произведение, в което зрителите могат да се потопят и да съпреживеят митичния разказ за Орфей и Евридика, за любовта,..

публикувано на 08.08.24 в 08:30

Кметът на Козлодуй е възстановила в хазната на Общината 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа.  В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства.  Одитът на..

публикувано на 08.08.24 в 07:52
Йоана Георгиева

Снимката на 7 август 2024 година

Йоана Георгиева заслужи място на полуфиналите на 500 метра едноместен каяк на при дебюта си на Олимпийски игри. В първата четвъртфинална серия видинчанката завърши на трето място с време 1:51.74 м. До средата на дистанцията Йоана се движеше пета, но след това увеличи скоростта и се пребори за третата позиция в гонката. Със заповед на..

публикувано на 07.08.24 в 18:00

Съд наказа със затвор трафикант на мигранти във Врачанско

Съдът наложи е фективно наказание „лишаване от свобода“ и глоба на мъж за незаконно подпомагане на мигранти във Врачанско .  На 2 юни тази година, на околовръстния път на Враца, в местността Дърводелци, обвиняемият използвал товарен автомобил, за да подпомогне 17 чужденци от Сирия и Ирак да преминат нелегално в страната. Сред мигрантите, които не..

публикувано на 07.08.24 в 16:35