Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

22 процента е безработицата във Видин в края на април

Ръст на безработицата в област Видин за месец април отчитат от Бюрото по труда. Регистрираните без работа лица са 8342, като новите останали без работа са 661 души. За цялата област безработицата е 22,5%, като в някои от общините на областта без препитание е половината население. Повече от половината без работа са жени, голем е и броят на младежите, които не работят. Видинската дирекция Бюро по труда отчита безработица в размер на близо 17%. В останалите общини, които Дирекцията обслужва най- висока е безработицата в Макреш и Грамада, където е близо 50%, следвана от общините Брегово и Бойница. Информацията оповести директорът на Бюрото по труда във Видин Владимир Георгиев.

© Снимка: Радио Видин

"Остава висок процентът на безработните жени- 2692, или 51% за областта от всички регистрирани без работа. Хората, останали без работа повече от 1 година също се увеличава- 1885 души продължават активно да търсят реализация на пазара на труда.", обясни Владимир Георгиев.

В момента за едно свободно работно място се борят 14 души, а обявените свободни работни места са 93. Най- много се търсят шивачките. В помощ на хората, които търсят реализация на пазара на труда са различните програми за обучение, които се организират от Борото по труда. Една от тях-

"Подкрепа за предприемчиви българи", дава възможност след одобрен бизнес проект, те да получат за собствен бизнес до 20 000 лв. В момента тече обучението на подбраните кандидати. Във Видин са одобрени 225 души, някои от тях вече са преминали обучение.

Вижте още

Снимката на 21 април 2021 година

Автоматизирана поливна система се изгражда в Крайдунавския парк във Видин. Вече са монтирани и работят 18 разпръсквателни устройства в първия сектор на зелените площи- пред Художествена галерия "Никола Петров". 1800 безработни в Северозапада са започнали работа през март , съобщават от Регионалната служба по заетостта в Монатана. Това е с близо..

публикувано на 21.04.21 в 17:55

Беседа за превенцията на СПИН проведоха в Белоградчик

На среща между учениците от 10 клас на СУ "Христо Ботев" и обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Белоградчик  бе презентирана темата "Превенция на ХИВ/СПИН". Пред учениците общественият възпитател Мирослава  Георгиева разясни начините за заразяване с болестта...

публикувано на 21.04.21 в 16:57

7445 пенсионери в Монтанско ще получат по 120 лв допълнително за храна

893 400 лева ще си разпределят 7445 пенсионери от област Монтана. Допълнителната финансова подкрепа е за осигуряване на хранителни продукти. Парите вече са наредени по сметките им, поясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков : "От 19-ти всички лица, които попадат в диапазона от 300 лв и 1..

публикувано на 21.04.21 в 16:41

Обсъждат нови специалности за филиала на Русенския университет във Видин

Подготвен е проект за решение сградата, в която се помещава видинския филиал на Русенския университет изцяло да бъде предоставена за безвъзмездно управление от висшето учебно заведение. Предстои проектът да бъде внесен за гласуване в Министерския съвет, което се очаква да се случи на следващото му заседание след седмица. Това съобщиха от ГЕРБ Видин...

публикувано на 21.04.21 в 16:13

Тежки криминални инциденти във Врачанско

Над три тежки случая работят полицията и прокуратурата във Враца. Както вече съобщи Радио Видин в късния следобед вчера 31-годишна жена С.Г. бе намерена мъртва в жилището, което е обитавала, а  3-годишното ѝ дете е прието в спешната болница "Пирогов".  По-рано през деня в белослатинското село Габаре след битов скандал син е промушил баща си..

публикувано на 21.04.21 в 15:59

4092 са под карантина във Враца

Нови 40 случаи на COVID-19 са обявени  в Единния информационен портал  за област Враца з а 20 април.  7 от новозаболелите са приети в лечебни заведения. През изминалото денонощие са починали  8 души, заразени с COVID-19 и лекувани в здравни заведения. Към момента под карантина във Врачанско са 4092 човека, а диагностицираните за..

публикувано на 21.04.21 в 15:53

Извадиха изкуствено яйце от видинчанин с уникална по рода си операция

33-годишен  мъж от Видин  е опериран по спешност в столичната болница "Пирогов", след като  погълнал дървено яйце, съобщават от болницата.  Малко след полунощ мъжът, който е от Дом за медико-социални грижи, е транспортиран по спешност с чуждото тяло в хранопровода. Рентгенът е показал, че трахеята на пациента е притисната от изкуственото яйце и..

публикувано на 21.04.21 в 15:48