Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършиха Ботевите дни във Враца`2012

© Снимка: Община Враца

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дневна заря обяви края на традиционните Ботеви дни във Враца тази година. Фойерверките бяха възпламенени след края на поклонението на връх Околчица.
 

© Снимка: Община Враца

В похода тази година се включиха 835 души от цялата страна.
 
Най-малката походничка бе петгодишната Рая Патрашкова от Козлодуй. А най-възрастният походник бе 78-годишната Мария Лазарова от Петрич.

Денят на Враца започна с Възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговата чета, отслужена в храма "Свето Възнесение".
 

© Снимка: Община Враца

Заупокойната служба бе водена от траянополския епископ Киприян в съслужение с врачанския митрополит Калиник и свещенници от град. След края на богослужението бе направено литийно шествие, което стигна до площад "Христо Ботев", където бе направен водосвет за здравето и преуспяването на всички деца на Враца.
 
На тържествено заседание на Общинския съвет на Враца бяха връчени званията "Почетен гражданин на Враца"- на инж. Воислав Бубев, на проф. д-р Панайот Танчев и посмъртно на Димитър Асенов- Дидията. Наградите на Враца тази година бяха присъдени на доц. д-р Йорданка Манкова и на ТГ "ТЕМП".
 

© Снимка: Община Враца

В рамките на Ботевите дни`2012 във Враца за шеста година се проведе Национална среща на детските и младежки парламенти. По традиция организатори на срещата са Ботевският организационен комитет, Младежкият дом във Враца и Ученическият общински съвет в града. За срещата във Враца пристигнаха над участници от Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Козлодуй, Кюстендил, Хасково, село Хайредин, Горна Оряховица, София, Перник. Срещата започна с дискусия на тема "SOS! Зовът на природата", на която всеки от участниците имаше възможност да изкаже своята позиция по темата, да разкаже за успешни инициативи или за предстоящо реализиране на идеи.

© Снимка: Община Враца

За първи път в традиционния Национален литературен конкурс "Живеем в земята на Ботев" тази година се вклучиха и произведения, написани от българчета, живеещи извън пределите на родината си- от българското училище "Христо Ботев" в Братислава, Република Словакия. Общо 80 есета и 59 стихотворения бяха изпратени за конкурса.

ПОЕЗИЯ, I възрастова група:
1 място: Яна Жекова Иванова, село Тръстиково, община Аврен, област Варна
2 място: Яна Николаева Георгиева, VII клас ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца
3 място: Мартин Евгениев Страхилов, град Елин Пелин

ПОЕЗИЯ, II възрастова група:
1 място: Радостина Илиева Дончева, град Етрополе
2 място: Цвета Петрова Стоенчева, град Пазарджик
3 място: Нели Валентинова Христова, град Велики Преслав
Поощрение: Драгомир Евгениев Венков, село Мечка, община Плевен

ЕСЕ:
1 място: Стефан Александров Игнатов, град Велики Преслав
2 място: Цветелина Любомирова Първанова, Кърджали
3 място: Величка Иванова Гасева, Петрич
Поощрения:
1. Деляна Пенкова Стоянова, Варна
2. Василена Атанасова Колева, Свиленград
3. Марина Иванова Дикова, Варна
4. Деница Петрова Бунова, Нови Пазар
5. Тихомир Живков Тодоров, Силистра
6. Лъчезар Димитров Петков - град Казанлък
7. Филиз Сюлейман, Кърджали
8. Лилия Иванова Ангарова, Панагюрище
9. Вяра Маринчева Рачева, Тутракан

Специална награда от Националния дворец на децата София и Центъра за работа с деца Враца за цялостно представяне бе връчена на Зорница Иля Венциславова от Враца.

© Снимка: Община Враца

За първи път тази година в рамките на Ботевите дни Враца гостува с изложби в музея на Калофер. Първата изложба бе на Мемориалния комплекс "Ботев път" и включваше 37 снимки на паметници, паметни места и веществени следи от пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Втората изложба бе посветена на традиците и носи името "Престилчена феерия". Тя е от фонда на Регионалния исторически музей. Експозицията включваше 150 престилки, два женски костюма от Врачанско и архивен материал по темата. Делегацията от Враца разгледа музея в Калофер, съхранил лични вещи на семейството на Христо Ботев. По-късно групата посети възрожденското училище на даскал Ботьо Петков и родния дом на поета революционер, и поднесе цветя пред паметниците на Христо Ботев и на майка му Иванка Ботева.

© Снимка: Община Враца

Традиционната заря-проверка бе проведена на 1 юни, на централния площад във Враца, който носи името на Войводата. Тази година пред паметника на Войводата застанаха двама президенти- Георги Първанов и настоящият президент на България Росен Плевнелиев, министри, депутати, врачанският митрополит Калиник и епископ Киприян, областният управител на Враца Пепа Владимирова и заместниците й, кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му. За празниците гостуваха делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа- Франция, Бор- Сърбия и Франкфурт на Одер- Германия. В митинг-зарята участие взеха четири представителна роти на Поделение 52380 Враца, гарнизон Плевен, ученически блок от СОУ "Христо Ботев", блок от студенти от висшите учебни заведения във Враца и група от участниците в похода "Козлодуй - Околчица", врачани и гости на града.

© Снимка: Община Враца

"Тук, пред Ботевия паметник, в този храм на открито, всяка първоюнска вечер е нашето духовно пречистване. В минутите на мълчание стъпките на историята се сливат с пулса на нашето съвремие! За да усетим близостта на Войводата: гневен и осъдителен към социалната апатия и своеволието на тирана; жлъчен към лъжепатриотите и мнимите поборници; неповторим в мощта и силата на своето слово и дело! Щастлива е съдбата към нас, потомците от Врачанския край, осветен от Ботевата алея, да посвещаваме ежегодно най-хубавите си дела в чест на Войводата и неговите четници. Нека отново родолюбието ни сплоти и отдадем своята почит в деня на 136-та годишнина от гибелта и подвига на поета и революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България!"
- каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.

© Снимка: Община Враца

Президентът на България Росен Плевнелиев първи се подписа в почетната книга на Община Враца. "Символично е първият човек в държавата да отправи първите послания във вашата книга. Успехът и прогресът не идват от днес за утре и не се подаряват. Те се изработват! От всички нас - заедно! Готов съм да работя за Враца!"- написа в почетната книга президентът Росен Плевнелиев. Кметът на Враца инж. Николай Иванов подари на президента плакет от месинг. На плакета са изобразени забележителности на града под Околчица.

136 години след славния подвиг на Христо Ботев и неговите четници историческите факти не успяват да преборят наложените погрешни представи за обстоятелствата около гибелта на Воеводата. Къде е убит Ботев, как е загинал, чий куршум го е пронизал?... Каква е била съдбата на някои от неговите четници, доживели Овобождението, но после завършили живота си в мизерия и забрава... Тази страна от историята ще намерите в репортажите на Ива Антонова.
 

© Снимка: Жоро Александров

 
 
 
Дъжд окъпа Враца минути преди зарята, а след това над града грейна многоцветна дъга...- дар от природата.
 
Защото животът
продължава...
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54