Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическа стабилност искат българските общини

Снимка: Радио ВИДИН

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада. 

Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман политическа непредвидимост и когато имаш политически реваншизъм, каза кметът на Община Враца Калин Каменов.

"В крайна сметка изборите са си избори и след тях политиците, онези, които са в изпълнителната власт трябва да подкрепят българските общини, а не да действат в противовес на интересите на гражданите заради политически интереси. Затова в такава ситуация се работи изключително трудно и проблемите пред общините са изключително много свързани с инфраструктурата, с недостига на бюджетни средства за издръжка на администрацията, с недостига на средства за осигуряване на социалните услуги, с недостига на средства за поемане на разходи за финансови корекции, които се налагат на 99 процента от проектите, по които българските общини кандидатстват. Което смятам, че е изключително нелепо, абсурдно и несправедливо. Санкции се налагат от управляващите органи, които се създават от българските управляващи. За нас е изключително неправилно. Самата Европейска комисия буди недоумение защо българската държава  само санкционира своите общини за щяло и нещяло, заради което после патят и страдат българските граждани", заяви Калин Каменов.

Калин Каменов е категоричен, че без политическа стабилност няма как да има развитие на българските общини.

"Въпреки всичко, със собствени средства, успяваме да привличане инвестиции и да връщаме голяма част от хората, които през годините са напуснали нашия град с инвестиции на първо място в образованието. Смятаме, че хората са най-важният ресурс в едно населено място и без хора не може да се прави нищо", допълни градоначалникът.

Враца тази година беше общината с най-богата културна програма. От началото на годината са проведени 47 фестивала, а до края на годината предстоят още 10. Тази богата културна програма изпълва града с посетители, което е добре за бизнеса в града.

"Със забавеното изпълнение на пътя от Ботевград до Мездра много трудно могат да се привличат инвеститори, защото в крайна сметка те трябва да идват, да излизат, а когато нямаш път как да правиш инвестиции", смята Калин Каменов.

Въпреки липсата на път до Враца инвестиционният интерес е завишен- сега се очаква първа копка на голям ритейл парк, който ще се изгради в началото на града; до края на годината предстои отварянето на завод за сладкарски изделия; водят се преговори с голяма международна компания, която иска да прави завод за производство на сглобяеми къщи.

Община Мездра не прави изключение от другите общини. Проблемите са ясни- несигурност от времето на пандемията до момента. Това заяви кметът Иван Аспарухов. За разлика от Враца, където се очакват нови инвеститори, в Мездра голямо местно предприятие има намерение да напусне България.

"Когато има добра икономическа среда, нещата се развиват. Причината е повишаване на разходите за труд с тия предвиждания, повишаване на разходите за енергоносителите. Нима не знаете каква е причината? ... Нямаме нормална българска икономика с български гръбнак. Разчитахме дълго време на външни инвеститори, па те както идват така са и отиват, това трябва да е предсказуемо. В такъв смисъл. Какво да ви кажа? Тая цялата несигурност в държавата се отразява драстично и върху работата на местната власт, нали в такъв смисъл, чисто негативен", каза кметът Иван Аспарухов.

Става по-трудно за всички общини, категоричен е кметът на Мездра. По-стабилна от местната в тази държава няма и хората се обръщат за всичко към Общината.

Ние от след пандемията живеем в някаква непредсказуемост и не може да влияем на този процес, смята кметът на Мездра Иван Аспарухов:

"Не могат ли да проумеят най-после каквито и ще да са политическите сили, че в тази държава трябва отново малко стабилност, да си стъпи на краката."

Общините искат стабилност в инвестиционната програма. И друго- няма нито една отворена инфраструктурна програма:

"2024 година приключва, 2027 приключва плановият период. Какво да планираш? За кое?"

Поредните избори са допълнително натоварване за Общините, защото цялата тежест на организиране и провеждане на изборите пада на българската община. Което ангажира времеви и човешки ресурс, както и спъва нормалната работа, заяви кметът на Община Берковица Радослав Найденов.

"Има ежедневни проблеми. Има проблеми, свързани с това, че няма редовно правителство, но ние въпреки всичко работим, защото последните години е традиция да има проблеми, така че опитваме се да смекчим негативизма и това да не дава по никакъв начин отражение върху хората."

В общината продължава възстановяването на пострадалата от наводнението миналата година инфраструктура.

"Имаме проекти, действаме по издаване на разрешения за строеж... Надяваме се, че зимата ще бъде мека, защото имаме амбициозна  програма и не мислим да спираме строителството, така че да може да се решават още инфраструктурни проблеми", допълни Радослав Найденов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04