Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещини, басейни, фонтани по график и тук-там работещи чешмички...

35 градуса са измерени днес във Видин, близки до тези стойности са и температурите в останалите градове от Северозападна България. Температурите обаче са далеч от рекордните стойности, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен, а съвсем леко живакът ще тръгне "надолу" в края на съботния ден, когато на места се очакват краткотрайни превалявания. Захлаждане и градушки са малко вероятни.

 
Фонтаните в центъра на Видин ще работят през цялото лято, но по график, информират от общинската пресслужба. Разпореждането е на кмета на община Видин Герго Гергов.
 
Фонтанът на площад "Бдинци" ще бъде пускан от 07.30 до 09.30 ч. и от 16.30 до 18.30 часа, а кръглият шадраван до паркинга на Общината- от 08.30 до 10.30 ч. и от 17.30 до 19.30 часа, включително в събота и неделя.
 
В най-горещата част на деня фонтаните ще "почиват"... Но ще има компенсация! От Общината подчертаха, че  от днес в жегите видинчани ще могат да се разхлаждат край  фонтана пред Стамбол капия, известен като "Момчето с рибката"- той щял цялото лято да работи без прекъсване. Както се казва- и за това благодаря... 
 
 

© Снимка: Община Видин

И съвсем навреме... Защото именно през лятото градинките и парковете са едни от най- предпочитаните места, в които хората търсят прохлада. А и да не забравяме, че лекари съветват в летните горещини да се приема вода, и то в големи количества. Стажант- репортерите на РАДИО ВИДИН Милвана Игнатова и Петър Антонов провериха как се разхлаждат видинчани.

"Носим си вода от вкъщи, в града няма работещи чешмички, в тези горещини това е просто срамно! Принуждаваме се да купуваме за децата вода от близките заведения. Гости на града също питат за чешмички, а ние отговаряме, че няма. Добре поне, че фонтаните работят- с тях е и по-хладно и по-красиво"- коментират хората. От пресцентъра на общината информираха, че двете чешми при Стамбол капия вече работят, както и тази до художествената галерия в парка. Правят се ремонти и на други чешми на възлови места в града.
 

© Снимка: Жоро Александров

 
 
 
 
И във Враца е горещо. Там начините за разхлада в знойните юлски дни са традиционните- откритият басейн в града е отворен. За по-претенциозните пък е комплексът в прохода "Вратцата", където предлагат разходка с водно колело, под дебелата сянка на вековни дървета, което осигурява прохладата.

 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Големият фонтан в Монтана не работи само за часове през лятото, за да го почистят
и спира за постоянно през зимния сезон. През лятото, много от жителите на Монтана предпочитат точно там да се разхлаждат през горещите часове на деня. Други не пропускат дебелата сянка в Градската градина или в парк "Монтанезиум". В него липите и езерото, пълно с вода през цялото лято, са притегателно място за много майки с деца. Там те намират прохлада и удобно място за игра. Градски чешми с питейна вода има на няколко места в централната част на града, а чешмите се използват от всички в летните горещини.
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53