Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летен букет от приятни музикални емоции

В разгара на лятото всички сме някак по-лежерни и емоционални, ето защо- в унисон с ваканционното настроение, реших в "Новите приказки от Северозапада" да ви поднеса букет от приятни гости- музиканти, които имах щастието да срещна това лято. По повод всякакви събития, те гостуваха в различни точки на Северозапада, а аз пък като истински фен го следвах по петите и се радвах на общуването с тях. Те са от различни музикални жанрове, но това, което ги обединява е искрената вяра в изкуството, което правят.

В края на юни в Монтана се проведе фестивалът "Изкуството е…". Там срещнах любимката на цяла България- Деси Добрева. Тя е влюбена в музиката и в нея намира истинския смисъл на битието си.
 
"Изкуството е направено, за да радва човека. За да го направи да бъде емоционален- дали ще плаче, дали ще се смее- той ще чувства"- сподели Деси, а нейните изпълнения по време на фестивала бяха истинско доказателство за думите й. Заедно с Деси Добрева пя и Орлин Павлов. Младият певец нееднократно е заставал зад различни социални каузи и тук отново подкрепи децата от Дом "Люба Тенева" в Берковица и Дневният център за деца и младежи с умствена изостаналост в Монтана. Разбира се, поговорихме и за творческите му планове.

"Човек трябва да намира време за важните неща, тези деца не трябва да се чувстват изоставени. Вярвам в музиката словото и вярвам в положителните герои"- сподели певецът.

Вълнуваща бе срещата ми и с гранд дамата на българския рок Милена Славова. Емблематичните й песни за мислещи хора, звучаха в средата на юли в Берковския Балкан по време на мото събора, организиран от берковския клуб "Планински братя". През това лято споделих с Вас срещата си със "Славеите на Надка Караджова".

"Водим жестока борба с кича. Нашите прадеди са ни оставили огромна съкровищница от песни, танци, ритми, багри и не можем да си позволим някой да я похаби и унищожи. Стилът на звукоизвличане на българските певици е много специфичен- силен, мощен, обертонов глас, който трепти, който вълнува”- споделиха сладкогласните певици. "Славеите" продължават да вярват, че българският фолклор скоро ще излезе от "нелегалност". В това вярвам и аз, както и че макар и малка Балканска държава, ние сме богати на таланти и хора с богата душевност.
И тъй като основният инструмент на моите гости е пеенето, ще чуете откъси от техни изпълнения, както и пожеланията им към Вас.
Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16