Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владо Гилън: "Здравната ни система е като държавата- пропаднала и лоша"

Не можеш да не забележиш днешния ми "приказен" герой, ако го срещнеш по улицата. Слънчево риж, с неизменните рокерски дрехи и много вглъбен поглед. Той се казва Владимир Каменов, но в цяла България е разпознаваем като Владо Гилън. Повод да ви срещна с него е, че измина една година от жестока катастрофа, в която Владо нелепо стана жертва. За новото му раждане, за музиката и смисъла на живота си говорим днес с него в рубриката "Новите приказки на Северозапада" по РАДИО ВИДИН.

Преди една година, на връщане от мотосъбор в Предела, шофьор му отнема предимство. Резултатът- раздробен глезен и ходило, скъсани пръсти на ръката, приятелката му Еми е с раздробен на седем места крак. Владо е претърпял вече три операции и му предстоят още две, а Еми е оперирана пет пъти, предстоят й още три операции.

"Здравната ни система е като държавата- пропаднала, лоша"- издава своята присъда Владо. Радва се, че представите му за приятелството не са се променили- не е загубил нито един от близките си хора, напротив- открил е нови. Владо е моторджия четвърто поколение. И катастрофата не може да промени това- няма страх, моторът е като негова значка, но е осъзнал отговорността да отговаряш и за живота на друг човек.

След разказа за катастрофата се впускаме в разговор за пчелите. От две години младежът има кошери и иска с това да се занимава. Говори за тях с благоговение. Защо трябва да се учим от пчелите, какво е отношението му към политиката, какъв е смисълът на живота- все теми, които вълнуват Владо. Прелюбопитният мой герой имаше толкова много да ми разкаже, че реших следващата седмица да ви срещна отново с него. Така че- чуйте поучителния ни разговор и очаквайте втората порция следващата сряда.
Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16