Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Витков: "Хората помагаха с доброволен труд при строежа на всяка важна за селото сграда"

Георги Андреев Витков е пенсионер от с. Раковица. По професия е строителен техник, бивш кмет на селото. Сега Георги със сълзи на очи си спомня какво е построил в своето село и каква е неговата съдба днес. Училището, детската градина, болницата, селкопа, всички тези сгради са минали през неговите ръце...

"Най-много се гордея с читалището. То е с 350 места, голям салон, съблекални. А на долния етаж- магазин. След тая сграда построихме болницата с родилното отделение и училището"-
разказва в рубриката "Памет нашенска" Георги Витков и продължава:

"По същото време прекарвахме и 12 км. водопровод. Най-трудно беше през 1960 година, когато се строяха най-големите обекти едновременно. Но хората от селото са работливи и помагаха с доброволен труд. Когато строехме училището, заваля и хората излязоха да помагат да се покрие бързо. Мисля, че Раковица заслужава уважение"- обобщава бай Георги, но не вижда бъдеще за своето село... Младите са го напуснали. Останали са само възрастни хора.

Тъжно е да гледаме сълзи в очите на човек, отдал целия си съзнателен живот за да построи в буквалния смисъл "всичко, което е необходимо"- както сам казва, за едно населено място. А сега, когато трябва да се наслаждава на постигнатото, му остава единствено да гледа неговото рушене и пустеене. Не ми се иска да завършвам песимистично, но това е съдбата на Северозападнала България- пустеещи села, необработени ниви, затворени училища и болници... Дано все пак се намерят предприемчиви хора, които да върнат живота в нашите села.
Вижте още

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри...

публикувано на 03.12.20 в 11:00

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29