Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятно кино- мисия възможна?

"В Северозападна България нищо от кината не е останало! Тъжно, но факт! Трябва да приемем реалността- едно отминало време, което може би няма да се върне... Хората ни се радват, някои споделят, че никога не са имали възможност да гледат кино на открито"- казва журналистът на БНТ Боряна Каменова. Според колегите, които придружават пътуващото лятно кино на БНТ1, летни киносалони има само в по-големите градове. Но не навсякъде.

"По Черноморието например- лятно кино има само в Бургас, без Варна", уточнява Боряна Каменова. По думите й, там където някога са съществували киносалони на открито, сега има само бурени...

"В Монтана от години няма кино, а хората милеят да гледат увлекателни филми извън дома, не по телевизията или пък на компютърния екран. На мястото на преди действащото кино сега работи хитова дискотека... Да гледаме българската лента "Лора от сутрин до вечер" в центъра на града, под звездите, бе събитие за нас", коментираха зрители.

Според Боряна Каменова, след като видят големия интерес на хората към прожекциите на открито, повечето кметове са готови да проучат възможностите за възстановяване на някогашните летни киносалони, а някои дори са мотивирани да изграждат съвсем нови.

"Не е незъзможно, не струва чак толкова пари"- оптимист е Боряна Каменова, която отразява за БНТ1 кампанията за възстановяване на летните кина в страната.

Новият маршрут на пътуващото "Лятно кино с БНТ1" бе определен изцяло по желание на гражданите и общините в Северна България и включва Вършец, Криводол, Монтана, Лом, Свищов, Русе, Силистра, Шумен, Царев брод, Попово и Костинброд. Филмите са : "Лора от сутрин до вечер", "Прогноза", "Кецове" и "Островът". Инициативата продължава до 22 септември.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45