Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли "амнистия" за пушачите в заведенията?

Ще има ли радост за пушачите? Предстои да разберем много скоро. Защото депутати внесоха поправка в Закона за здравето, която отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Предлага се да се върне старото положение, при което заведенията бяха разделени на две части- за пушачи и за непушачи. Това обаче да важи само за помещения над 70 кв. метра. В рубриката "Абсурдизми" по РАДИО ВИДИН потърсихме мнението на видинчани- активни и пасивни пушачи, собственик на заведение и депутат от управляващата партия.

"Иде зима, как да пушат навън...Пушач съм, но в заведенията не трябва да се пуши...Трябва да има заведенията за пушачи и заведения за непушачи...Щом има субсидии за производителите на тютюн, нека има и заведения, в които се пуши...Обичам да "пафкам" и не искам да ми се пречи"- мненията на видинчани са разнопосочни.

Идеята за отмяна на забраната за тютюнопушене в заведенията е заради големия спад в оборотите. И заради това, че идва зима. Тогава се очаква недоволството на пушачите да се засили, защото, за да запалят цигара, ще трябва да излизат навън при отрицателни температури. Не така мисли собственик на заведение във Видин:
"Съгласен съм с въведената забрана и тя трабва да бъде спазвана. Аз съм против пушенето в заведенията, не искам вътре да е задимено. Ще бъде трудно, но отнякъде трябва да започнем. Глобите за неспазване на забраната са големи." 
 
"Колкото хора попитате- толкова мнения ще получите за забраната. Каквото и решение да вземем, винаги ще има доволни и недоволни. По принцип не съм привърженик на абсолютните забрани, защото те не водят до добър резултат. Трябва да има решение, което да позволи и на двете групи хора- пушачи и непушачи, да останат удовлетворени. Ако говорим за облекчаване на режима, ще има разграничаване на заведенията, както и часови пояси, в които забраната ще важи. Решението не е лесно"- каза депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев в пряк телефонен разговор.

Темата остава отворена, а дебатите тепърва предстоят.
Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44