Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Бога, братя, не се пенсионирайте!...

На всички ни е известно, че населението застарява. Неблагоприятната демографска ситуация в страната се потвърждава и от факта, че в момента 100 работещи издържат 80 пенсионери. А увеличаването на възрастното население води до по-големи разходи за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи. Накъде върви пенсионната реформа и до колко години може да работи човек- за това си говорим днес в "Посоките на делника".

"Човек трябва да работи докато чувства, че може... Не трябва непрекъснато да увеличават възрастта за пенсиониране... Хубаво е някой от тези "отгоре" да поживеят един месец само със 145 лева- колкото е моята пенсия- и да видим как ще изкара месеца... Дори и някой да е навършил пенсионна възраст, да остане да работи, ако е добър като работник- той ще е полезен и за по-младите работници със своя опит... Българският пенсионер е толкова беден, че дори и 50% да му се увеличи пенсията, няма да стигне, за да навакса всичко..."- са част от отговорите в анкета на Кристияна Кръстева.

"В област Видин пенсионерите са около 34 хиляди. От началото на годината са подадени около 300 заявления за отпускане на инвалидна пенсия поради общо заболяване и 650 заявления за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. До 2010 година при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст важаха т.н. точки. За масовата ІІІ категория тези точки вече не се използват. От 2012 година условията се променят, като се увеличава всяка година с по 4 месеца изизкуемия стаж и изизкуемата възраст. Като за жените от тази година се изисква възраст 60 години и 4 месеца и стаж- 34 години и 4 месеца, като през 2020 година трябва да се стигне таван от 63 години възраст за жените и 37 години стаж, а за мъжете- 65 години възраст и 40 години стаж. Оставена е възможност за лицата, които са навършили възраст, но нямат необходимия стаж, да пожелаят да се пенсионират- те трябва да имат поне 15 години осигурителен стаж и 67 навършени години- и за жените, и за мъжете"- обясни в "Посоките на делника" Пламен Георгиев, началник отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на НОИ във Видин.
 
"По-добре късно, отколкото никога"- с тази поговорка може като че ли да се обобщят настроенията след промените в Закона за държавното обществено осигуряване, които Народното събрание прие в края на миналата година. С тях решението за пенсиониране трябва да е заявено от самия работник, а прагът на пенсионната възраст става все по-висок. Решението засяга работещите от всички категории труд.
Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27