Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Бога, братя, не се пенсионирайте!...

На всички ни е известно, че населението застарява. Неблагоприятната демографска ситуация в страната се потвърждава и от факта, че в момента 100 работещи издържат 80 пенсионери. А увеличаването на възрастното население води до по-големи разходи за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи. Накъде върви пенсионната реформа и до колко години може да работи човек- за това си говорим днес в "Посоките на делника".

"Човек трябва да работи докато чувства, че може... Не трябва непрекъснато да увеличават възрастта за пенсиониране... Хубаво е някой от тези "отгоре" да поживеят един месец само със 145 лева- колкото е моята пенсия- и да видим как ще изкара месеца... Дори и някой да е навършил пенсионна възраст, да остане да работи, ако е добър като работник- той ще е полезен и за по-младите работници със своя опит... Българският пенсионер е толкова беден, че дори и 50% да му се увеличи пенсията, няма да стигне, за да навакса всичко..."- са част от отговорите в анкета на Кристияна Кръстева.

"В област Видин пенсионерите са около 34 хиляди. От началото на годината са подадени около 300 заявления за отпускане на инвалидна пенсия поради общо заболяване и 650 заявления за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. До 2010 година при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст важаха т.н. точки. За масовата ІІІ категория тези точки вече не се използват. От 2012 година условията се променят, като се увеличава всяка година с по 4 месеца изизкуемия стаж и изизкуемата възраст. Като за жените от тази година се изисква възраст 60 години и 4 месеца и стаж- 34 години и 4 месеца, като през 2020 година трябва да се стигне таван от 63 години възраст за жените и 37 години стаж, а за мъжете- 65 години възраст и 40 години стаж. Оставена е възможност за лицата, които са навършили възраст, но нямат необходимия стаж, да пожелаят да се пенсионират- те трябва да имат поне 15 години осигурителен стаж и 67 навършени години- и за жените, и за мъжете"- обясни в "Посоките на делника" Пламен Георгиев, началник отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на НОИ във Видин.
 
"По-добре късно, отколкото никога"- с тази поговорка може като че ли да се обобщят настроенията след промените в Закона за държавното обществено осигуряване, които Народното събрание прие в края на миналата година. С тях решението за пенсиониране трябва да е заявено от самия работник, а прагът на пенсионната възраст става все по-висок. Решението засяга работещите от всички категории труд.
По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33