Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Вестители 2007" от Враца дава стипендии на 15 талантливи деца

Сдружението "Вестители 2007" от Враца ще раздаде в навечерието на Деня на народните будители стипендии на амбициозни деца, които са в неравностойно положение. Кампанията се прави за четвърта поредна година, а между 40 и 80 лева месечно се отпускат на талантливи деца в неравностойно положение и специални образователни потребности. През настоящата учебна година стипендии ще вземат 15 деца.

"Церемонията ще е на 31 октомври от 14 часа в Природонаучен център "Натура", който се намира в ценен архитектурен паметник за Враца, какъвто е бившата Джамия. На нея ще бъдат раздавани стипендии на деца, които са мотивирани, които са в неравностойно социално положение и на деца със специални образователни потребности, които са показали, че имат амбиция за развитие и полагат неимоверни усилия, за да постигат високи за тях резултати"- каза председателят на Сдружението Хрисим Чучков.

Хрисим Чучков допълва подробности за това какво ще получават през следващите 10 месеца избраните от Сдружението деца и как на практика са били одобрени те: "Общата сума, която месечно дава сдружението, е 1 200 лева, а договорът за раздаване на паричните стимули е 10 месеца, като началото на раздаването започва от септември. Децата са избирани от комисия, която е съставена от членове на сдружението. След това преминавават и през интервю. Като през това време се следи социалния им статус, но на първо място са резултатите в училище. Децата, на които помагаме, са с добри характеристики от класните ръководители. Нашите стипендианти са силно ангажирани в обществото, интересуват се какво се случва и затова ги подпомагаме - ние даваме между 40 и 80 лева на млади хора, които искат да се развиват, а не само, защото имат нужди или са в по-лошо материално положение"- каза Чучков.

В Сдружението не се питат има ли смисъл да правят това, което вършат, защото смятат, че младите хора трябва по-лесно да се интигрират в обществото, без да се делят на отделни сегменти по състоянието или физическото здраве. Идеята е на децата да бъде осигурен по-лек преход в света на големите.

"Ние сме едно младо сдружение, което е учредено през 2008 г. и това, с което се гордеем и постоянството ни. Започнахме при учредяването с 12 човека, в момента сме 32-ама. В сдружението членуват дами и господа от всички сфери на българския бизнес - банкерство, здравеопазване, търговия, предприемачество, услуги… Няма ограничения, защоо всеки добронамерен гражданин на Враца може да се включи в нашата инициатива, като лептата му е членският внос- 50 лева на месец"- допълни Хрисим Чучков.
По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00

Обвиняем за убийство в село Мокреш остава в ареста

Обвиняем за грабеж, придружен с убийство на 82-годишна жена в монтанското село Мокреш , остава в ареста, съобщават от прокуратурата.  По искане на Окръжна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния обвиняем. Задържаният е обвинен, че е ударил възрастната жена с метален предмет по главата..

публикувано на 26.08.24 в 11:22