Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Маринков: "Подмяната на аснасьорите да се включи в санирането на сградите"

"Голяма част от асансьорите в България са на над 20, 30 и 50 години. Съоръженията са опасни за хората. Ние предлагаме да започне обследване и постепенната им подмяна или ремонт на тези, които са монтирани преди 1990 година. Това може да продължи 10-15 години, като дотогава трябва да се вземат спешни мерки за подобряване на състоянието на съоръженията"- каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Подмяната на старите асансьори да бъде включена в програмата за саниране на сградите, която е по проект "Енергийно обновяване на българските домове", което ще осигури половината от необходимите пари, предлагат от Асоциацията. За останалата част от средствата да бъде създаден взаимен фонд на принципа на взаимоспомагателните каси, в който ще влизат пари на собствениците. Така ще може да се кандидатства от всеки собственик за саниране на сградата му, като разходите ще се разсрочат в следващите 10-15 години. Това ще позволи със санирането на сградите, едновременно да се подменят и старите съоръжения.

До 2013 година да се монтират уреди за контрол на товара в асансьорите или преградна врата, която да ограничи площта на кабината. Това пък предлагат от Инспекцията за държавен технически надзор и Агенцията за метрологичен и технически надзор. Според председателя на асансьорната асоциация е необходимо предложението да се промени.

"В подемните съоръжения не трябва да се слагат врати, защото има възможност да бъдат изкъртени, а задължително на всички да се монтират уредите за контрол на товара", е мнението на Валентин Маринков.


© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В асансьорите по жилищните комплекси, чиято кабина е 90 на 110 см, могат да се качат 4 души и според мен не е необходимо да се монтират тези устройства за контрол на товара. Мебелните асансьори могат да се претоварят, когато качваме в тях строителни материали или пренасяме дърва. Но и тогава не е опасно, защото ограничението е 320 килограма, а изпитанията на асансьора са правени с двойно по-големи тежести",
обясни асансьорният техник от Монтана Димитър Младенов.

"Не съм чула, че трябва да се монтират тези кантари, но едва ли някой ще иска да плати допълнително за това. Техникът идва да поправи асансьора, когато му кажем, че сме събрали парите", казва един от домоуправителите във Видин Мариана Димитрова.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33