Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престъпна група, която чрез измами е ограбвала възрастни хора в страната, е задържана от криминалисти на ОДМВР-Видин

Задържана е престъпна група, извършвала десетки кражби по измамен начин от възрастни хора в Северозападна България и други области на страната, съобщи на пресконференция днес комисар Марчо Марков, директор на ОД на МВР-Видин.  

През последните шест месеца на територията на Видинска област са регистрирани седем кражби, извършени по специален начин – чрез измама и въвеждане в заблуждение на възрастни хора от малки населени места. Схемата на действие на крадците включвала задължително оферта за покупки на битови вещи, домашна ракия или други предмети, за които предлагали изгодни цени. В хода на “сделката” измамниците оперирали с едри банкноти, налагащи връщане на ресто. След като отклонявали вниманието на стопаните прониквали в домовете им и извършвали кражби на спестяванията на възрастните хора. В процеса на изясняване на обстоятелствата около извършените по идентичен начин седем кражби и след допълнителен анализ на сходни кражби, регистрирани на територията на областите Монтана и Враца, категорично е установено, че по същество в основата на тези посегателства са продължавани престъпления, а насочеността им е към най-уязвимата социална група – пенсионерите в селата.

След съгласуване на действия на ОДМВР-Видин с областните дирекции на МВР в Монтана, Враца и Плевен са планирани и осъществени комплексни оперативно-издирвателни мероприятия.

Вчера е локализирана и задържана престъпна група от петима мъже, за които категорично е установено, че са извършители на кражбите по измамен начин. Групата е задържана в района на Бойчиновци непосредствено след последния й удар – кражба на 7500 лева от дома на 82-годишна жена във видинското село Ивановци.

© Снимка: ОД на МВР-Видин

Четиримата братя – Н.З./26г./, И.З./28г./, Д.З./31г./, З.З./33г./ и техния зет М.Г./23г./, всички от с. Чомаковци, общ.Червен бряг са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа в ОДМВР-Видин. Мъжете се придвижвали с лек автомобил “Фолксваген Пасат” с плевенска регистрация, който е иззет. При извършения личен обиск и претърсването в колата са открити и иззети откраднатите 7500 лева, както и документи (сметки и фактури) на възрастната жена от Ивановци, комплект ключове и ръкавици.

Петимата мъже са криминално проявени и осъждани в предходни периоди. 26-годишният Н.З. има влязла в сила присъда от Троянския районен съд преди една седмица за извършена от него подобна кражба.

Всички действия на органите на реда са съгласувани със съответните прокуратури по съдебни райони. Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава, както по предварителна оценка на криминалисти задържаните мъже са съпричастни към десетки престъпления, извършвани по една и съща схема в Северозападна България и други области на страната.

 

"Петимата безработни мъже са превърнали кражбите чрез измама в “семеен бизнес” и занятие, чрез което генерирали сериозен финансов ресурс", поясни директорът на ОДМВР-Видин. Показателно е, че притежават имоти и скъпи автомобили в родното си село. По мнение на разследващите се касае за над 60 кражби, извършени от май до сега в цялата страна. Жертвите на престъпленията им винаги са хора от третата възраст, доверчиви и податливи на манипулации.

“Много успешна операция, с която се прекратява престъпна дейност на група, тормозела с кражбите си възрастни хора в села на различни региони в страната”, каза видинският районен прокурор Красен Кайзеров. Предстои постановление на прокуратурата за удължаване на мярката на задържаните за срок до 72 часа, както и внасяне на искане в Районен съд–Видин за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Комисар Марков призова възрастните хора да не се доверяват на непознати лица и да не държат големи суми в домовете си.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 август 2024 година

С "Ден на книгите за Хари Потър" видинската библиотека отбеляза края на инициативата "Лято с библиотеката". Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова, ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин Малко над..

публикувано на 30.08.24 в 18:05

С маскен бал завърши Лятната детска школа в Ослен Криводол

С маскен бал завърши поредното шарено, пъстро и забавно лято за децата от мездренското село Ослен Криводол. Инициативата  "Лятна школа за деца"  на Народно читалище "Развитие 2022", която се провежда за трета поредна година включваше игри, екскурзии, лятно кино, творчески работилнички, спортни състезания, кулинарни изкушения, народни песни и танци...

публикувано на 30.08.24 в 16:10

Спортен празник ще се проведе в Монтана

Спортен празник за деца и родители под наслов "Забавления без устройства" организират в Монтана от Клуба за двигателна култура "Active Kids" със съдействието на Младежкия център в града. Събитието има за цел да откъсне децата от технологиите и да им предостави възможности за различни забавления сред природата, обясни Сергей Георгиев , един от..

публикувано на 30.08.24 в 15:56

Общинският съвет в Мездра прие отчета на бюджета на Общината за 2023 г.

Общинският съвет (ОбС) прие годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Община Мездра за 2023 г. и отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) и от други международни програми, съобщават от общинската администрация. Решението беше взето на августовската сесия на местния парламент. С решението бяха приети: • Уточнен годишен план..

публикувано на 30.08.24 в 15:28

Населени места във Видинско са без вода заради аварии

Спряно е водоподаването в населени места от Видинска област заради отстраняване на аварии, става ясно от съобщение на ВиК дружеството. Без вода заради повреда на главен водопровод са селата Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Покрайна и Гомотарци. Водоподаването ще бъде възстановено в 22:00 часа, посочват от ВиК.  Село Плакудер също ще бъде без вода..

публикувано на 30.08.24 в 14:19

Френски театър изнася спектакъл в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на френския Пътуващ театър „Бабел“ ще бъде представена в Мездра днес, 30 август. Идеята за гостуването на постановката е на Йоана Константинова , която е учител и координатор. Спектакълът включва няколко думи на френски и няколко от страната-домакин, но като цяло е жестомимичен, информира Константинова :..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Враца ще почете гръцката култура

Гръцка култура, музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца по време на събитието "Калимера, Враца" . Подготовката по организацията тече, а датата за инициативата ще бъде през септември, обясни в аванс Радосвета Крумова , главен експерт към отдел "Култура" в Община Враца: "Следващия месец ще правим месец на гръцката култура...

публикувано на 30.08.24 в 11:33