Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в село Флорентин тече според сезона

"Може да има много красиви места, но родното е най-хубаво", казва с вълнение кметът на Флорентин Мая Иванова, която е и родом от живописното видинско село. За РАДИО ВИДИН, с кметския наместник там и жителите, разговаря Ани Цекова.

Едно от малките населени места, отдалечени от областния център, селото се намира на брега на река Дунав. Близостта до реката позволява през лятото да бъдат открити спокойни места за плаж или риболов.
 
      Пенсионерският клуб "Флоренция" е в малка кокетна сграда, заедно с пощата в селото.
337 души
живеят във Флорентин, а все още действащата детска градина е посещавана от 12 деца. Населението е от власи, говорещи на влашки диалект. В селото има пенсионерски клуб, където възрастните ходят да пият кафе, когато нямат работа по двора и градината. Иначе животът им е свързан със сезонната работа, защото прехраната, както се предполага, основно идва от това, което си произведат. Но не всичко се свежда само до работата.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Наскоро читалището имаше концерт, посветен на 30-годишнината на детския танцов състав. На Спасовден организирахме също хубав концерт. Зарязахме и много красиво лозята през февруари", добавя кметицата.

По благоустрояването на селото има още какво да се направи. Една част от водопровода е подменена, за другата е подаден проект. Също така до някъде е ремонтирана и църквата с пари от дарение. През зимните месеци главната улица се чисти от пътното управление, но има и бедствени дни, по време на които се затваря. В тежките моменти хората си помагат един на друг, по-млади на по-стари, чистят и опесъчават улицата или пренасят дърва за огрев на самотно живеещите възрастни жители. Така преминава животът във Флорентин, както във всяко село, но не съвсем. Защото хората правят населеното място.

"Живея сама, инвалид съм, зимата моля някой да ми насече дървата. Комшията е бил миньор, взима голяма пенсия - 700 лева. Помага ми понякога с пари, но си иска да му ги връщам",
разказва с огорчение за нелекия си живот една от възрастните жени в селото, останала сама след като мъжът й починал.

А децата на Флорентин прославят селото с техните успехи на фолклорни събори в региона и страната. Танцовият ансамбъл "Флорентиана" към читалище "Пробуда" получава първата си награда в Димово на Шестия международен събор на художествената самодейност. Оттогава формацията се изявява с успех на Орфеевите празници в Смолян, на националните събори в Копривщица, на съборите в Белоградчик, Мездра и Видин. Често ги канят и в съседна Румъния.

Тежко се живее в днешно време в българското село, особено в Северозапада на България. И въпреки това, там някъде все още има хора, които милеят за българското, и родното и не са готови да го загърбят и да заминат в чужбина.

По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00