Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честване на ІІІ Бдински полк във Видин

По повод 100-годишнината от избухването на Балканската война, във Видин се проведе честване, посветено на Трети Бдински полк.

 

Пред залата на Общинския съвет е подредена изложба с фотоси на войници от славния полк, участвали във войната. Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от резерва, партия Атака и ВМРО. Христина Кирилова, уредник в отдел "Нова история" в Регионален исторически музей Видин представи доклад за защитата на Видин и славните победи на бдинци.

 

 

 

"Блестяща е защитата на Видинската крепост през войните, утвърждаващи Съединението на България! Въпреки че сърбите правят многобройни опити за нейното превземане, дори и след сключването на примирие на 16 ноември 1885 година, сръбската армия не само е отблъсната, но е спасена от подписаното примирие от неминуем разгром, който я очаква през идните дни.

 

Славният Трети Бдински полк се завръща в града и е посрещнат най-тържествено от видинското гражданство, след като проявява изключителен героизъм на Сливнишката позиция, където загубва и своя командир- капитан Марин Маринов. Комендантът на крепостта- вече майор Атанас Узунов и спасителят на града- мичман Луцки са обявени за почетни граждани на Видин на 2 април 1886 година. В памет на героите от тези войни по инциатива на офицерския състав на Трети Бдински полк се поражда идеята за постояване на паметник в тяхна чест"- разказва Христина Кирилова.

През 1909 година видинската общественост възлага изработването на паметника на скулптора Андрей Николов. Средствата за неговото изграждане са събрани от дарения. На 15 ноември 1911 година паметникът "Скърбящият воин" е тържествено открит на централния площад на Видин.

"Паметникът не е осъществен в познатата по цял свят поза на победител, идеята на възложителите е видинският паметник да се отличава, като в него има подтекст на хуманност и човечност. В основата си паметникът е символична костница. От три страни са поставени бронзови плочи, които изразяват сцените "изпращане на боеца от майка му", "войнишка атака" и "посрещане на победителя от съпругата му". Главна фигура на паметника е български войник, който макар и победител, изразява тъга от проливането на братска кръв. Първоначално паметникът е изграден на централния площад, но впоследствие е преместен на площад "Съединение", където се намира и до днес. Идвайки във Видин и виждайки този паметник, английският журналист Берлайн се чуди как може страната, която има такъв паметник да бъде обвинявана, че е започнала войната със Сърбия"- посочи Христина Кирилова.

Днес в гробищния парк на Видин се издига един скромен на пръв поглед паметник. Това е паметникът, който е посветен на всички герои доброволци от Сръбско-българската война. Построен е пред 1928 година по настояване на доброволческо дружество "Сливница". В двора на църквата "Св. Димитър" се намира паметника на един от най-изявените офицери във видинския гарнизон - подпоручик Ангел Тодоров, каза още Христина Кирилова.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30