Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетте най-важни събития от обществения живот на Враца през 2012

2012-а година беше сочена предварително за годината, в която светът ще свърши. Какви ли не капацитети подкрепяха твърденията си с календара на маите, който бил категоричен- на 21 декември животът на земята приключва. Ако в този момент четете този материал, това значи, че всички пророци не са познали! Кои бяха 10-те най-важни събития във Враца през отиващата си година- подредбата е според важността им и според обществения отзвук, който са предизвикали.

© Снимка: Община Враца

      За да върви по вода на Водния цикъл.
1. Водният цикъл стартира, а повече от 136 000 000 лева ще трябва да съживят бизнеса в града и региона. За значимостта на този проект говори министърът на европейските фондове Томислав Дончев:

"Този проект е рекордьор. Това е първият голям одобрен проект във водния сектор. Това е един от най-сложните проекти. Той беше и един от най-закъснялите, но всичко е добре, когато свършва добре".

"Две години бяха необходими, за да преминем през изключителни трудности, неща, с които екипите не се бяха сблъсквали като проблеми при управлението на такъв мащабен проект. Но всичко вече е зад гърба ни. Ще бъде конструиран 77 км. водопроводна мрежа, подменени над 4,5 км. главни канализационни колектори, обновена над 14 км. второстепенна канализационна мрежа, ще бъде изградена над 9 км. нова канализационна мрежа във Враца, основно реконструирана пречиствателната станция, подменен довеждащият водопровод", каза кметът на Враца Николай Иванов.

2. Бойкотът на общински съветници срещу кмета Николай Иванов. Той започна някъде около средата на годината заради нежеланието на управника да раздава безотчетно по 360 лева на всеки от 37-те съветника и продължи до самия й край. В резултат на битката повече от 30 докладни, внесени от градоначалника за разглеждане в местния парламент, бяха върнати. По изчисления на администрацията, благодарение на отпора на сенаторите, в местната хазна не са влезли милиони левове. Спорът роди и безспорния лаф на годината, а той е, че съветниците "драпат като мачки по ламарина за едни 360 лева"...

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

3. Пожарът на площадката за твърди битови отпадъци, който избухна в началото на май и в продължение на 3 дни обгази врачани с фурани и диоксини и до ден-днешен продължава да е енигма. Защото прокуратурата още нищи как са лумнали пламъците и имало ли е умишлено прикриване на отделените в атмосферата вещества. Общинската управа обяви площадката за незаконна и прехвърли топката на РДНСК, за да я затвори. Повече от половин година след пожара обаче на депото продължамат да идват бали с боклук. Най-смел в разплитането на историята май се оказа кметът на село Бели извор Кирил Илиев, който се опита да назове истини за това кой има интерес от цялата история.

"Вината може би трябва да се търси в частната фирма, в която има видни врачани. Да се върнем назад три години, когато кмет на София беше сегашният премиер, а кмет на Враца- сегашният министър на труда и социалната политика. Те двамата докараха боклука на София във Враца. Вероятно тогава "Холсим" е сключил договор за изгарянето на тези боклуци в пещите, но "Холсим" няма договор за съхраняване на боклуците и не носи отговорност за този пожар".

4. Закриването на военното поделение от 1 юли 2012 година остави на улицата повече от 400 семейства и попълни армията на безработните. Въпреки отпора на местната власт, на синдикатите и на самите военослужещи, Враца остана без поделение. И се понесоха какви ли не слухове за бъдещето му- от това, че в района ще разселват малцинствени групи от Сливенско, до това, че поделението ще става военен музей. Последната версия е, че общинската управа смята да изгради в района кътчета за отдих, логистичен център и клиника за лечение със стволови клетки.

5. Враца отново беше културна столица на Балканите между 16 и 22 май, когато се проведе 23-ият Национален фестивал на малките театрални форми и 2-ия фестивал на НЕТА. Градът прикова вниманието на хиляди зрители и доказа, че фестивалът има свое място в културния живот не само на България, но и на Сърбия, Румъния, Македония, Русия, Косово, Словения и други страни от региона.

      "Ботев"  - "Левски" 0:2, март 2012 г.
6. Футболният "Ботев" Враца запази мястото си в елита след първия си сезон, което беше добра новина за жадувалите 20 години завръщането му сред най-силните. Скандалите около т.нар. инвеститори- от Каталуня, дошли и си тръгнали безславно през януари-февруари, и от Италия- които поеха властта през юли, но през септември се чудеха как да се отърват от нея- това бяха най-интригуващите "футболни" моменти за врачани през 2012 година. Сътресенията около т.нар. "инвеститори" научиха врачани, че ако искат отбор в елита, сами трябва да финансират това удоволствие. Мъката на "Ботев" беше излекувана и благодарение на треньора Антони Здравков, който пое разбита команда след 5 поредни загуби, но в следващите 10 мача я изведе на спасителния бряг. Своята силна роля в този процес изигра и кметът Николай Иванов, който удари по масата, когато трябваше, и изгони италианците, а след това с много разум и воля успя да овладее кризата в отбора.

"Когато дойдох във Враца, приятелите ме питаха дали съм добре с акъла, но и тогава им казах, че ще говорим декември месец. И сега всички до един ми казват, че не вярват в това, което се случва. Доволни са, че не сме се изложили", разказва Антони Здравков, наричан ласкаво от феновете "Свети Антоний".

7. Крушенията в местната структура на ГЕРБ бяха безспорно най-интересното нещо в политическия спектър през отиващата си година. Областният лидер на управляващата партия Николай Коцев не само хвърли оставката си като депутат, предизвиквайки истински прецедент в историята, но и се отказа да води герберите във Врачанско. Но това не бе всичко, защото с името му се свърза и атаката над бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Поне в близките 10 години врачани ще помнят Коцев като човека, според когото сме се освободили от турско робство "преди повече от 500 години"...

8. Оставката на заместник кмета на Враца Ангел Вълчев също попада в списъка със значими събития. Оттеглянето на Вълчев се приема като опит за ремонт на управленския екип, но и като разумен акт, в който един слаб играч се сменя с друг по-силен. Слуховете засега сочат като негов наследник заместник кмета от предишния мандат Светла Кръстева, но само бъдещето ще покаже дали един от основателите на партия ГЕРБ във Враца ще влезе в настоящия управленски екип, който в никакъв случай не може да се нарече близък до правителството.

9. Дискусията за мястото на стария паметник на Христо Ботев разгорещени дебати в Общинския съвет през май, през ноември темата беше съживена от футболните фенове. Те предложиха монументът на Войводата да бъде поставен в спортния комплекс край стадиона.

"На този паметник мястото му не е в музея, защото там малко хора могат да го видят. От дълго време във фен клуба обсъждаме идеята, че на спортен комплекс "Христо Ботев" е нормално да има паметник на Христо Ботев. И вместо да се прави нов монумент, е добре да се използва този, който е част от историята на града ни", каза заместник-председателят на врачанската агитка Георги Даскалов.

10. "Малки граждански инициативи" във Враца раздаде 75 000 лева на 26 проекта във Враца и околните села. Оптимистите отбелязаха, че чрез подобни проекти се развива и възпитава гражданското общество. Песимистите пък сметнаха, че управляващата коалиция в Общинския съвет е успяла да превърне в партийно мероприятие добрата идея и е раздало само на верните си хора пари за не толкова полезни неща. Само времето ще покаже кой е крив и кой прав- на врачани ще им остане поне един слънчев часовник, който беше чучнат в центъра на града и който сам по себе си говори за своята значимост. Шегаджиите пуснаха веднага лафа, че той отброява времето, което остава на ГЕРБ като управляваща партия в местния парламент на Враца.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00