Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За военната реформа и професията войник

© Снимка: БГНЕС

За военната реформа и професията войник е Нашата тема днес. В "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН разговоряхме за целта на реформите с началника на отделение "Личен състав" във военното формирование в град Божурище капитан Веселин Захариев. Според кап. Захариев, основната цел е ясна- намаляване на числения състав на армията:

"Предполагам, че идеята е съставът така да бъде по- полезен, да може по- лесно да се премества и съсредоточава от едно място на друго. Числеността не трябва да се определя от това какъв е съставът на другите държави. Реформата трябва да бъде направена, като се съобрази местоположението на страната ни и каква е задачата на армията, какво трябва да осигури- суверенитет, целостта на границите и оттук насетне да се определи каква численост ще може да свърши тази работа."

Първото предизвикателство пред човек, когато постъпва в армията е, че се сблъсква с действителност, различна от неговите представи, разказва още кап. Захариев. Това, което научаваме от познати, родители, преминали през наборна служба, или прочитаме в Интернет, се разминава с реалността в днешната армия. В този случай, военнослужещият трябва да реши дали да остане. Договорът, който се сключва при постъпването в армията е за 3 години- време, в което военният преценява дали да продължи или да напусне работа. Според кап. Веселин Захариев, идеята за въвеждане на военно обучение в училище от следващата година е една стъпка напред към запознаването на обществеността с реалните условия в съвременната ни армия.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

От началото на годината Министерството на отбраната обяви вакантни длъжности за служба в доброволния резерв на армията. Местата са общо 1199 за цялата страна, съобщи подполковник Борислав Иванчев, началник на Областния военен отдел във Видин. Изискванията към кандидатите са да бъдат пълнолетни, да са психологически годни за военна служба, да имат наобходимото за длъжността образование, да не са осъждани и да не са навършили пределната възраст за служба в доброволния резерв- за офицерите и офицерските кандидати- 60 години, за сержантите и войниците- 55. Документите могат да се подават във Видин, Димово, Белоградчик и Кула, като крайният срок изтича на 28 март тази година. Досега 3- ма души са постъпили в резерва във Видин, допълни подполковник Иванчев:

"Служенето в доброволния резерв се разделя на активна служба и разположение за активна служба. Времето, за което резервистът е на разположение зависи от срока, за който е сключен договорът, като най- много е до 5 години. До 15 дни на година може да бъде военната служба. За времето на активна служба резервистът има статус на военнослужещ и му тече трудов стаж от I категория. Заплащането е основно и допълнително възнаграждение."

Доброволците се извикват при обявяване на извънредно положение, за подготовка на състава на военните формирования, обучение за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията, заместване на отсъстващ повече от 30 работни дни военнослужещ, за срок не по- дълъг от 1 година, при временно изпълнение на задълженията на вакантни длъжности.

© Снимка: БГНЕС

За Враца и врачани обаче много скоро думата "войник" ще се превърне в смътен спомен, разказва от града под Околчица сътрудникът ни Жоро Александров. Към 2030 година малцина ще са живите, които ще си спомнят, че във Враца е имало школа, в която са били ковани младши кадри за българската армия. Още по- малко ще са тези, които ще помнят, че в града е имало едно от елитните танкови поделения в Северна България. И как да не бъде така, като през юли 2012 година Враца остана без военно поделение, а около 400 кадрови военни бяха принудени да си търсят нова работа, защото поделението им с номер 52 380 беше закрито? Началото на края започна преди 3 години- през месец октомври 2010 година, когато започна да тече обратното броене до закриването. А преди доста години царица Йоана е дарила земята изключително и само за нуждите на войската. Днес общинската управа на Враца се бори да придобие недвижимите имоти, сградите и комуникациите от министерството на отбраната. Само така местната власт ще докаже, че й пука за славното минало на военното поделение. Наскоро военният министър Аню Ангелов обяви, че на мястото на закритото поделение във Враца ще бъде открит музей с амбициозното название "Полкова музейна сбирка". Очакванията на министъра са сбирката да бъде на мястото на още незакритото поделение с номер 24 310, познато на врачани повече като "танковото поделение". Истината е, че от 30 години такава сбирка съществува под формата на военен музей. До края на 1989 година до експонатите му са могли да се докоснат както военните, така и цивилните. След началото на прехода вратите на този музей хлопват. Поделение 24 310 обаче продължава да функционира- напук на името, с което е известно сред врачани, а именно "танковото", в него няма нито един танк. Но пък разполага с джипове, коли, пушки и пистолети. Бронирана техника няма, защото по нареждане от София, оставените на склад в гаражите на механотехникума танкове и бронетранспортьори са претопени и предадени на скрап. През 2008 г. пък от музейната сбирка изчезва трофеен "Майбах", който и до днес не е открит.


В Мездра казармите на закритото поделение на строителните войски се стопанисват от Национална компания "Български държавни железници", предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Петко Котларски. В базата се държи част от "стратегическия резерв" на БДЖ и се извършва свързването на релсите към траверсите, които след това се отправят към участъците, където се извършват ремонтни дейности по релсовете пътища. В Мездра домува и т. нар. "възстановителен влак" на БДЖ, който се използва при аварии и
катастрофи.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Във Видин имотът на бившето военно поделение е на особено атрактивно място- в първа зона на града, до средновековната крепост и исторически паметник "Баба Вида", и граничи със защитната стена на града.

"Теренът е предоставен на общината", съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00