Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерия заради кражбите искат жителите на Медовница

© Снимка: Иванка Петрова

В рубриката "Добро утро, кмете" на "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН днес сме във видинското село Медовница. Там, както е вече навсякъде по селата, кражбите са често явление в живота на хората. Преди три години обаче този проблем назрява до степен, която кара жителите да свикат общоселско събрание, на което да решат как да се справят с набезите. Тогава в срещата взимат участие и представители на полицията и общинската администрация. След провелите се обсъждания е решено в селото да се засили полицейското присъствие. С това обаче проблемът не само не е решен, а вандализмът дори се засилва. Така в селото вече няма къща, която да не е била разбита. Това принуждава хората да сформират инициативен комитет, който свиква ново общоселско събрание преди дни. На него присъстват и жители, които не пребивават постоянно в селото, но имат къщи там. Отново има представители на Районното полицейско управление в Белоградчик и на общинската администрация в Димово.

"Битовите кражби са основният проблем в селото и доведоха до масов тормоз, страх и неверие у хората, че има сила, която да се справи с набезите. Няма къща, която да не е обирана, някои дори са разбивани по 5-6 пъти", каза по време на събранието Боряна Кръстева, жител на Медовница. В селото се краде от туршия и компоти до тонове жито и царевица, разказват потърпевшите. Полицейският служител обеща пред събралите се хора да бъде засилена охраната в селото през нощта. Инициативният комитет представи и свои конкретни предложениян, част от които са:

"Постоянно присъствие на полицай в селото; нееднократни и ненадейни посещения на силови полицейски части, жандармерия за установяване на реда; бързо правораздаване..."

© Снимка: Иванка Петрова

Предложенията ще бъдат изпратени и до институциите на централната и местна власт, се заяви още на събранието. Това обаче не стряска обирджиите и още същатата вечер след събранието миналата седмица е извършен голям обир на къща. Домът се намира в центъра на селото, на главен път Е- 79, на метри от кметството. Откраднати са 150 кг. жито и животни.

"Краде се, защото живеем бедно и в мизерия", казва жител на селото за причините, които подбуждат извършителите на кражбите. Още за живота в Медовница и за благоустрояването му разказа кметът на селото Нелка Апостолова.

"Ремонт на улиците не е правен много отдавна- някъде от 1987-88 година. Възползвахме се от това, че фирма от село Гара Орешец взима вода от нашите язовири. Заради това ги накарахме да ни докарат материал, с който подсипахме 4 улици. Преди няколко месеца успяхме да създадем и подвижна аптека, която бе крайно необходима за селото."
По публикацията работи: Иванка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52