Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За състоянието на регионалните музеи

Нашата тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН е за състоянието на регионалните музеи и възможностите за финансирането им. Според чл. 40 от Закона за културното наследство, финансирането на музеите е грижа на общините, като получават и допълнителна субсидия от националния бюджет. Регионалният музей във Видин обаче се намира пред предизвикателство. Това разбираме от разговора на Ани Цекова с директора на музея Фионера Филипова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"На 6 февруари открихме с министър-председателя и министъра на културата музеен обект, за който от 20 години търсим средства за финансиране на ремонта му- "Кръстата казарма". Сега правим новите фондохранилища в музея. Но за съжаление средствата са недостатъчни. Опитваме се със собствени пари да пригодим старите шкафове във възстановената сграда. Там нямаме и експозиция. Работим по проект за изграждане на нови изложби, тъй като тези, които са в музеите ни сега са от 60-70-те години и не отговарят на съвременните изисквания. ... Със средствата, които получаваме от държавната субсидия много трудно може да се издържа един музей, като видинския, който разполага с няколко обекта- Конака, Кръстатата казарма и крепостта Баба Вида."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Началото на музейното дело във Враца е сложено в зората на българското Възраждане. През 2000 г. Историческият музей с художествена галерия е превърнат в Регионален исторически музей. Какво е състоянието на врачанския музей в момента- за това разговаряхме с неговия директор Илия Стоянов:

"Имаме проблеми както навсякъде в културните институти, но се опитваме да се справяме с тях. Съществува т.нар. единен стандарт за издръжка, който през последните няколко години беше съкращаван два пъти, за нашия музей- с общата сума от 70 хиляди лева. Въпреки лекото увеличение на стандарта тази година, пак сме назад с парите. През последните години непрекъснато се увеличаваха и режийните разноски- ток, вода, телефони, охрана. ... Успяхме да договорим две дарения от по 1 200 лева. С тези пари ще направим рекламни табели, които ще сложим в града."

Музейният специалист трябва да се грижи за фондовете, да върши научно-изследователска работа, да изнася беседи, да се занимава с образователни програми. И като че ли малко млади хора избират работата на музеен работник за свое професионално поприще, заради ниското заплащане и условията, в които се работи. Какво е положението в музея в Монтана- за състоянието и за финансирането, Лилия Димитрова разговаря с Уляна Даракчийска, директор на монтанския музей:

"Лекото увеличение на финансирането ни веднага се изяжда от неизбежните разходи за ток, вода, данъци, от задължителните средства за осъвременяване на мерките за физическото опазване на културните ценности във фонда на музея, както и от решаването на проблема с остарялата база. Шумно коментираните в медиите 10 процента увеличение на унизително ниските трудови възнаграждения на музейните специалисти, за съжаление не можахме да постигнем. Решихме, че финансово трябва да обезпечим поддръжката на музейните обекти."

Музеят в Чипровци се създава с ускорени темпове и в пряка връзка с честването в национален мащаб на 300-годишнината от избухването на Чипровското въстание. Какво е днешното му състояние, Ани Цекова разговаря с директора Анюта Каменова:

"Най-вече имаме проблеми със сградите, които се нуждаят от ремонти. Зданията са общински и са ни дадени само за стопанисване, но и местната управа няма средства за тези дейности. Имаме възможност да участваме в общи проекти за отпускане на средства от Министерството на културата, но парите на ведомството са малко и се предпочитат големите музеи. Има много програми, по които с проекти могат да се финансират читалищата, но не и музеите. А можем да участваме в проекти по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия и Румъния, защото културата ни е обща."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Музеят в Белоградчик е построен през 1810 г. и е запазил възрожденския си лик и до днес. Основният фонд включва над 6000 експоната. Пред какви проблеми са изправени музейните работници в Белоградчик, разказва Михаил Михайлов, директор на историческия музей в града на скалите:

"Допълнителното финансиране в музея идва от дарения и собствени приходи. Но средствата ни са основно от делегирания за годината бюджет. Мисля, че въпреки ограничението на финансовата ни рамка, музеят е на добро ниво."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31