Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав от Видин рискува два пъти живота си заради чужд

Ще ви разкажем една невероятна история за 27-годишен видинчанин, емигрант в Италия, рискувал два пъти живота си, за да спаси друг човешки живот. Преди две години Борислав Богданов се хвърлил в река Крати в град Козенца, за да спаси живота на шофьор на камион, паднал от моста. Шофьорът излетял с камиона си, след като прогизналият от дъждовете мост се срутил. Преди няколко дни на същия мост, две години по-късно, храброто момче се хвърля да спаси жена, която искала да сложи край на живота си. Вади я жива от реката. Жената обаче умира в линейката, на път за болницата.

27-годишният българин е предложен за награждаване с медал в Италия, съобщава сайтът на общината в град Козенца и местни медии. Как се решава човек да рискува живота си, и то два пъти?

© Снимка: Фейсбук

"Когато попадаш в такава ситуация, знам ли...рискуваш- аз не мислех за себе си, опитах се просто да помогна. Когато някой реши да прави нещо добро, мисля че то ще му се върне някой ден"-
категоричен е Борислав Богданов. Движението за граждански права в Италия призова кмета на град Козенца Марио Окиуто да отличи младия българин, дал пример за достойно и смело поведение, пишат местни медии в италианския град. До сега обаче, щедрите обещания за помощ, или за осигуряване на работа, остават само на думи.

"Първия път ми обещаха много неща- да ми дадат италианско гражданство, но то не ми трябва- та ние сме в Европа. После обещаха да ми намерят постоянна работа, парична награда, след това се заговори и за медал. Но това останаха само думи. Сега, след две години- по същия начин. Само говорят и пишат за мен...", разказва Борислав. Мъжът си спомня и случката две години назад, като казва, че шофьорът, чийто живот спасява от водите на река Крати, дори не се е поинтересувал кой е спасителят му:

"Това не го очаквах. Все едно нищо не е станало. Аз обаче не искам от никого нищо. Знам, че един ден нещо хубаво ще ми се случи и на мен."

Да проявиш героизъм и саможертва в полза на другите е нещо нормално за Борислав. Награда не очаква, но вярва, че ще му се случи нещо добро, след като и той прави добрини. А дотогава, ще чака, и минавайки по моста на същата река, отново ще е готов, ако се наложи.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Традиционната българска седянка пресъздадоха в Старопатица

Традиционната българска седянка бе пресъздадена  в салона на читалище "Пробуда 1925"  село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни..." по проект PROTEUS за защита на ценностите и основните права на ЕС . Фолклорият спектакъл откри Корнелия Велкова секретарят на читалището: „Това е един проект, които започнахме в началото на..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Снимката на 4 септември 2024 година

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари , това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра"...

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Над 100 души в Монтана си инсталираха приложение еЗдраве

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.  Инициативата премина п ри голям интерес.  На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. Двудневната кампанията се  реализира от екип на..

публикувано на 04.09.24 в 17:45

Разследват причините за смъртта на 17-годишен младеж от Монтанско

Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово . Според данните от полицията, в 03,30ч. през нощта на 3 септември, е получен сигнал от Спешна помощ в Монтана, че е докарано момче на 17 години, за което медиците установили, че е починало. Семеен скандал се е разиграл..

публикувано на 04.09.24 в 16:54

Богата програма за Врачанския есенен панаир

С богата културна програма Враца ще посрещне 135-ото издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от общинската управа, която е организатор на събитието.  Тази година първият концерт ще започне още на 13 септември (петък) с изява на сцената на местната рок група "Доктор`с Гого бенд" от 19:30 ч. Официалното откриване на панаира е на 14..

публикувано на 04.09.24 в 16:27

Областна администрация Видин се включва в кампания за превенция на горски пожари

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари, това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания „Безотговорността е най-опасната искра“:..

публикувано на 04.09.24 в 15:48

Първи фестивал на Турлашката кухня в село Салаш

За първа година в белоградчишкото село Салаш ще се проведе Фестивал "Турлашката кухня и занаяти".  Участниците ще имат възможност да опитат уникалните специалитети от турлашката кухня- бел муж, гньетени чушки с боб, косачко кисело, блага баница и много други местни храни, каза Даниела Иванова, секретар на читалище "Развитие":..

публикувано на 04.09.24 в 14:03