Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За какво даряваме най-често?

За какво даряваме най-често и склонни ли сме да го правим? Това е основната тема в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. През последните години гражданите и фирмите даряват все повече, каза Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум:

"Хората даряват най-често за лечение, подкрепа на близки, за хуманитарни каузи. При компаниите даренията са най-често за образование. ... Най-много са гражданите, които даряват между 1 и 5 лева на година. През 2011 г. хората са дарили над 3 милиона лева, дарените смс-и са около 1,2 милиона. При компаниите бюджетите им за т.нар. корпоративна социална отговорност започват от 500-600 хиляди лева, по места малките фирми даряват и стоки и услуги. ... Вдъхновяващ е случаят в Кюстендил, където читалището в ромската махала събира дарения за озеленяване на квартала. Това се случва след проучване сред хората в махалата, които са казали, че един от основните проблеми е липсата на зелени площи. Тази история разбива клишетата по отношение на етносите ..."

Рядко даряват българите е мнението на видинчани, показва анкета на РАДИО ВИДИН:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Някои даряват, но не всички. ... Рядко даряват хората, като се има предвид как живеем. ... Бих дарила предимно дрехи, най-вече за деца. ... Ако има пари българинът дарява, ако няма- не дарява. ... Дори и да имат пари хората, не обичат да дават. ...Нищо, че сме бедни, все пак даряваме. ..."


Има хора, за които благотворителността е начин на живот- едни го правят от добро сърце, други- заради определена кауза. Това каза в "Посоките на делника" Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация работилница за граждански инициативи:

"Държавата е най-щедра в благосклонноста си към данъчните облекчения само, когато става дума за дарения в нейна полза. Никъде по света обаче държавата не очаква граждани и фирми веднъж платили данъците си да са склонни да правят допълнителни жертви, т.е. да даряват. В България, ако фирма дари в някой от двата държавни фонда- за лечението на деца и за инвитро процедурите, то тогава за дарителя има данъчно облекчение от 50 процента. Ако същите тези фирми дарят на граждански организации, Червения кръст, институции за социално слаби- получават 10 процента. ..."

Въпреки кризисното време, все повече хора правят дарения. В крайна сметка въпросът е не колко се дарява, важна е съпричастността към другите.
Вижте още

Неравенството в доходите е най-голямо в България

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е над осем пъти , показва годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. "Дадена ни е възможно най-слабата оценка в цели шест категории, което е най-много спрямо..

публикувано на 26.01.21 в 14:12

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20