Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предсрочните парламентарни избори и за това как стигнахме до тях

Предсрочните парламентарни избори в България бяха обявени поради подадената на 20 февруари оставка на кабинета "Борисов" в отговор на антимонополните протести в страната, започнали на 5 февруари, и след провалените 3 опита за съставяне на правителство. На 28 февруари президентът Росен Плевнелиев в обръщение към Народното събрание и нацията обяви насрочването на парламентарните избори за 12 май 2013 г. На тях ще бъдат избрани народни представители в 42-то Народно събрание. Изборите ще се проведат 2 месеца преди насрочените за юли 2013 г. редовни парламентарни избори. Според френския посланик в България Филип Отие причина за протестите е дефицитът на доверие срещу цялата политическа класа и целия български елит, поради това, че преходът твърде често е опорочаван в полза на частни и непрозрачни интереси. Днес ще си припомним за какво протестираха хората в Северозападна България.

© Снимка: Жоро Александров

Ако исканията ни не бъдат изпълнени сме готови да влезем на 3 март в парламента, предупредиха част от протестиращите във Враца. Това предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров, когато протестите в града под Околчица бяха в разгара си.

"Една седмица по-късно (от първите протести- бел. ред.) практически промяната е никаква, дори нещата отиват към по-зле. Ако преди беше на автопилот, сега държавата върви като метеор и никой не знае кога ще се сгромоляса или ще се блъсне в нещо. Протестите започват да се профанизират, защото разнопосочните искания на хората навяват на мисълта, че това се дирижира отнякъде", каза по време на ежедневните протести във Враца Кирил Илиев, кмет на врачанското село Бели Извор, който също беше излязъл да изрази недоволството си от положението, в което се намира страната ни. Много отчаяни и гневни хора от Врачанско се включиха в протестите срещу статуквото:

"167 лева е пенсията на съпруга ми, а моята е 200 лева. Как се живее така? ... 23 години властта показва, че е срещу българския народ. Прогони 3 милиона души извън пределите на държавата. Младото поколение на България робува в чужбина..."

© Снимка: Биляна Борисова

Искания за по-нормални условия на живот издигнаха и хората в Монтана. Протестите там следеше сътрудникът на РАДИО ВИДИН Биляна Борисова.

"Ние не сме държава. Ние сме свободна територия, в която кой откъдето дойде- граби, краде, убива, мами. ... Искаме България да стане държава с хубави условия за живот, а не да е държава с антисоциална политика. ... Искаме по-добър живот за тези, които са останали в България, да можем спокойно да си плащаме тока", категорични бяха протестиращите в Монтана.

Срещу монополите и статуквото протестираха и хората във Видин:

"Тук сме, за да протестираме срещу монополите. Искаме и смяна на политическата система в България. Нищо не се говори за съдебната система. Законите се изопачават и престъпниците остават без присъда. ... Искаме промяна."

Става ясно, че хората искат най-вече промяна. Ще я получат ли обаче? Тази толкова чакана и жадувана промяна. Нещо да се случи, да се промени. Каква ще е избирателната активност обаче е най-голямата загадка за изборите. Ситуацията освен динамична е и непредвидима и отсега не може да се прогнозира точно какво ще се случи след малко повече от месец. Сигурно е обаче друго- вероятността след протеста да се появи привлекателна за избирателите нова формация изглежда минимална. Не само поради краткото време до изборите, но и заради липсата на "лица" и лидери сред протестиращите.

Така или иначе ние си припомнихме исканията на хората по време на протестите, време е и политиците да се изкажат. Тези, които дават заявка за следващото Народно събрание.
 
РАДИО ВИДИН организира безплатен дебат (защото предизборната кампания все още не е започнала) следващия вторник, на 2 април, за всички политически партии, които предстои да се явят на предсрочните парламентарни избори. Всеки един от участниците в дебата трябва да каже какво ще направи за видинския регион, ако влезе в 42-то Народно събрание и да посочи поне пет приоритета за развитието на туризма във Видинско. Телефоните в студиото на РАДИО ВИДИН ще бъдат отворени за въпроси, които вълнуват нашите слушатели и читатели, а всеки участник в дебата ще има 3 минути за отговор. Който желае, може да звъни и да задава въпросите си на телефоните в студито- 69 17 17 и 69 17 18. Телефонът на слушателя е 69 17 69, с код за Видин 094.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45