Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верка Монова: "Състоянието на горските ни масиви е плачевно"

Битката за българската гора, която заема една трета от територията на държавата, продължава- от една страна срещу все по-наглите бракониери, от друга- срещу съмнителни икономически интереси, нерядко маскирани зад благородни каузи.

© Снимка: Светослав Цветанов

"Гората и ние", това е мотото, под което тази година от 1 до 7 април отбелязваме "Седмицата на гората". В рамките на инициативата общинското дружество "Комунални дейности" в Берковица ще извърши пролетното залесяване, предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Петя Генова. 30 дръвчета ще бъдат засадени по алеи и паркове в града- кипариси, кедър, чинари, предоставени от Държавното горско стопанство (ДГС) в Берковица. Как ще бъде отбелязана "Седмицата на гората" там разказа директорът на Регионалната дирекция на горите (РДГ) инж. Сашо Каменов:

"За отбелязване на инициативата в Берковица организирахме конкурс за рисунки на деца на тема "Обичам природата. И аз участвам" и Ден на отворените врати. Ученици ще посетят и горския разсадник, където ще се запознаят с производството на фиданки, с главните дървесни видове за залесяване и гиржите, които лесовъдите полагат за тях. За Деня на Земята, на 22 април ще залесяваме отново с деца и ученици от детските и учебни заведения."

Дирекцията е подписала договор за изпъление на проект за опазване, поддържане и възстановяване на крайречни смесени гори. Проектът ще се изпълнява по поречието на река Дунав, на територията на ДГС- Оряхово и Лом.
За промените в Закон за горите, който бе приет през април на 2011 година, инж. Сашо Каменов казва, че дава възможност за по-добър контрол върху служителите в горските стопанства.
 
"Законът раздели стопанисването от контрола на горите. За съжаление се допускат пропуски от наши бивши служители, каквито са директорите на териториалните поделения на горските стопанства, техните заместници и други лесовъди. С тях преди бяхме в една система. Сега отново сме в една и съща структура, но в различни направления. И това, което не можеше преди да се прави, сега се случва- ние да наказваме нашите служители за това, че са допуснали пропуски и дейности в разрез със закона", допълни директорът на РДГ- Берковица.

В Белоградчик вече 111 години има горско стопанство. Сега то е териториално поделение на Северозападното държавно предпиятие, което се създаде с новия Закон за горите.

"Това, което беше първоначално изключено от дейността ни се оказа, че носи негативи по отношение на законното стопанисване на горите. Бракониерската сеч бе масова и това доведе до промяната в закона"- така Мая Костова, директор на Държавното горско стопанство в Белоградчик (ДГС) коментира пред сътрудника ни Иванка Петрова законовите промени, с които на териториалните служби се прехвърли задължението да охраняват държавните имоти и частните, които са до 20 дка.

"Когато охраната на имотите бе поверена на собствениците, тогава се извърши много бракониерска сеч от неизвестни за нас нарушители. Тъй като собствениците нямат възможност и средства да охраняват горите си, това бе поверено на горските стопанства", допълни Мая Костова.

Дискусии по наболелите теми на гората ще се проведат утре в Берковица. Там се организира информационна среща "Зелена Акдемия", на която са поканени и жителите на региона. По време на инициативата ще се обсъждат проблемите при опазването на гората. Домакин на срещата ще бъде берковската Лесотехническа професионална гимназия. Началото е в 10 часа.

"Зелената академия е първа по рода си в Северозападна България. Поканени за участие са биопроизводители, овощари и частни горовладелци от Берковица, Монтана и Вършец. Лектори от Лесотехническия университет, Министерството на земеделието и горите и от други институции ще представят лекции в областите горско стопанство и околна среда, планинско животновъдство и земеделие, овощни и ягодоплодни култури, дом, градина, туризъм", обяви директорът на гимназията в Берковица Христина Христова.

Преди месец в Евросъюза влезе в сила закон, с който се забранява търговията с незаконно сечен дървен материал, като мярка в борбата с обезлесяването и затоплянето на климата. Под заплахата от санкции, нормата задължава производителите и търговците, които за първи път пласират на европейския пазар дърво или негови производни като мебели, дърва за отопление или за производство на хартия, да доказват, че този материал е добит от законна сеч. Търговците, които купуват или продават дървен материал, вече намиращ се на пазара, трябва да по в регистър своите снабдители или клиенти, за да докажат законния му произход.
 
Във видинското село Бела Рада обаче незаконната сеч продължава със страшна сила, каза Верка Монова, кмет на Бела Рада:

"Меко казано, състоянието на гроските ни масиви е плачевно. Докато не се разшири дейността на горската полиция и да се конфискува живата тяга, превозните средства и машините за рязане на дървета- нещата няма да се оправят. Глобите, които се налагат не вършат работа, защото санкцията е символична- 50-100 лева, която бракониерите после си я заработват. Всеки ден се сече. Държавата трябва да се намеси, за да регулира дейността на фирмите, които са получили позволителни за дърводобив, защото е настъпил хаос. Имам чувството, че има някаква обвързаност и никой на никого не може да търси сметка."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55