Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леля Стефка от Берковица: "Сегашните избори са за спасение на душите на народа"

Каква е България след вота и ще се промени ли нещо? В "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН часове след изборите търсим отговорите на тези и други въпроси.

© Снимка: Жоро Александров

Първият събеседник в рубриката "Актуално" е Борис Врачовски- бивш журналист и настоящ бизнесмен, който е един от най-търсените коментатори във Враца. В навечерието на предизборната агитация той намери оригинален начин да привлече вниманието на родните политици. Врачовски откри, че Враца има свой принос в т.нар. "бобена революция" и дори в "бобената демокрация". Предложенията на врачанския бизнесмен звучат и странно, и логично, но най-вече забавно на фона на цирковите изпълнения, на които станахме свидетели през последния месец.

За какво говори Врачовски пред сътрудника на РАДИО ВИДИН- Жоро Александров?

-За това, че Враца е измислила "бобената демокрация" веднага след Освобождението; че няма смисъл от социалогическите агенции; че изборните комисии могат да се намалят неимоверно, както и за това, че няма нужда от копири, ксерокси и всякаква размножителна техника… Най-забавно, обаче, изглежда гадаенето с боб, на което във Враца му казват "развлачане на боб"!

Смешен или не, забавен или тъжен, разказът на Борис Врачовски показва колко далече от обикновените хора са политиците, колко бяха чути техните послания и колко милиони грешни пари бяха похабени и на тези избори. Неслучайно 7 200 кандидати се пуснаха в надпреварата за 240 места от над 40 листи…

Поглед и към Берковица. Ромският квартал "Раковица" не е като обичайните гета, които гледаме по телевизията. Хората са социализирани и много от децата им вече ходят в градските училища. Рязка, обаче, е границата между богатите и бедните, ама то, май, вече навсякъде в България е така. В квартала живеят над 3000 човека, от които право на глас имат около 2700.

Часове преди изборния ден, по време на "вечерно обучение" Петя Генова се разговори с жителите на квартала- за това- какво мислят за политиката и политиците, за миналото и бъдещето на България, дали биха продали гласа си, какво очакват от новите народни избранници.

"Не мисля, че нещо ще се промени. Кога ще се върне времето назад? Уж вървим напред, ама... Мисля, че същите хора ще си бъдат. Всеки път се чудя да гласувам ли, защото е едно и също...Не вярвам много на политиците, те ни търсят само по време на избори. А по нашата улица "Иглика" все газим в калта...Досега не са ми предлагали пари, но честно казано, ако ми дадат- ще взема. Не знам... не ми се гласува, защото виждам времето какво е- мъжът ми е болен от девет години, а казват, че надвишава дохода и не мога да го гледам..."- споделя една от "ученичките".

"Винаги, когато има избори, гласувам, но вече не вярвам на нито един. Виждам, че живота е много тежък. Нас не ни интересува кой ще е министър-председател, целта ни е да има работа за децата, да работят младите"- казва друга жена, като не пропуска да си спомни колко добре е живяла по "живково време", въпреки по-ниските доходи. "Работа имаше за всеки, а сега за едно място като чистачка, за четири часа, се борят 10-20 души. Това еподигравка с народа. Въобще не ги интересува народа, целта им е да вземат "стола". Лъжци са- лъжат повече от нас-циганите! Нека дойдат други, да се промени нещо... Не можем да се преглеждаме, квартала е болен... Мъртъв живот живеем- в цяла България- всички, които не са на работа. Ако трябва да има държава, трябва да има и народ, а те ни направиха на най-просешката тояга в целия свят. Даже и негрите не живеят така..."- не спира "тирадата" си жената. На въпроса какво би поискала да се промени от новия министър-председател, тя е категорична: "Искам да се промени системата за работа- да създават работни места, за да има живот". Колкото до това- би ли продала гласа си, признава, че: "Ами като нямаме пари за хляб, ще се принудим да си продадем гласа. Който даде пари- за него ще гласувам, така или иначе, няма да оправим държавата!"

"Няма да гласувам, защото нищо не получаваме- те си имат всичко "от-до" нямаме работа, не можем да си гледаме децата, няма какво да ядем. И аз искам да работя- да си купя нещо- за домакинството, за децата..."- сподели друга от жените и каза, че ако дойде министър-председателят, ще поиска от него: "Да има работа, да има възпитание, да има всичко- стига с тия лъжи вече!"

"Всеки се бори за власт, затова има толкова много партии. Честно казано, не вярвам на политиците, защото те взимат властта, а ние си оставаме същите... При нас политиците идват само по избори... Ако ми предложат пари- разбира се, че ще взема. Но един глас е много ценен- за 30 лева е по-добре въобще да не се захващаш... По-добре работа за хората, отколкото пари..."- смятат и двама от мъжете.

Най-точна в определението си за сегашните избори, обаче, е леля Стефка, която говори почти състояние на транс за миналото: "Сегашните избори са за спасение на душите на народа. За благото на хората... Да живеем в добра земя и мирно! Аз винаги гласувам- за доброто, но то не става. Всеки иска да е големец, да е "над нещо". Трябва да се роди такова дете- като Тодор Живков, като Георги Димитров... Никога повече няма да видим онзи мирен живот и хляб по 40 стотинки, но въпреки това- няма да продам гласа си!"

Искрени ли са ромите от ромският квартал "Раковица"- преценете сами. Дали ще има нови работни места, дали ще се роди дете като Тодор Живков или Георги Димитров, дали най-после ще се оправят пенсионната система и здравеопазването, дали голяма част от хората ще спрат да се чувстват като в Индия или в Африка- отговорите предстоят... Отговори - резултат от собствените ни решения, но и резултат от инерцията и разяждащите апатия и безверие.

По традиция, въпросът, който следва всеки един избор е "А сега на къде?" Потърсихме отговор и от Огнян Пищиков от Враца- виден общественик и политик.
"Въпросът е лесен, отговорът е труден. Мисля, че и хората, които се занимават с политика, нямат отговор- в момента, а и в близките 1-2 години какво може да се направи. Факт за това са резултатите от изборите. Ако хората виждаха някой, който им предлага алтернатива- биха гласували за него. Вече говорим не само за политическа, но и за морална криза, но нещата са свързани. Когато живееш в нищета, в безпътица, моралът не излиза на първо място. Хората са доведени до това- да мислят ежедневно, ежеминутно и ежесекундно за оцеляването си и нямат перспектива за осъществяването на по-сериозни промени в държавата. Колкото до това- нормални ли са изборите- вероятно да, щом никой не оспорва резултатите. По-скоро "ненормално" беше провеждането на кампанията- впечатление правеше апатичността, всички разчитаха, като че ли на някаква магия. Никой не контактуваше пряко с избирателя, разчиташе се на пози, на листовки и на някакви заклинания от типа другия какъв е, другия е лошия. Нямаше сериозни послания кой какво ще направи, и в момента няма... Сценарият е ясен- управляващата партия си спретна предсрочни избори, за да остане на власт, ще получи мандат за съставяне на правителство и няма да може да го състави. За мен няма вариант- ще има нови избори. Може изкуствено да се състави правителство, което не може да управлява"- категоричен е Огнян Пищиков.

Ива Антонова попита жителите на Враца- какви трябва да бъдат новите депутати?
"Добрият народен представител трябва да мисли преди всичко за народа, за благото на града си. Да е честен и себеотвержен. Да има богата душа, за да не лакомее и да не иска да краде от достатъчно огладнелия и изтерзан народ....Да е отговорен, да защитава интересите на хората, които са го избрали... Добрият депутат трябва да бъде преди всичко честен... Требва да има визия, да има поглед върху всички области на живота... Да са отговорни, да нямат предразсъдъци... Главното качество е да не губи връзка с реалния живот и да живее редом с избчирателите си... Депутатът не трябва да е протеже"- споделиха мненията са врачани.
Хората от града под Околчица имат изисквания и към новия Парламент: "На България й трябва Парламент, който изцяло се съобразява с гражданското мнение... Да работи, не само да издържаме 240 "хрантутници", които не работят.... Трябва ни "народен" парламент- да изслушва и да се съобразява с желанията на гражданите, и да не подменя техните искания... Бъдещият Парламент трябва да е "работещ", но да не работи на празни обороти, а да създава правила на демокрацията, правила на живота ни, които ще помогнат на хората да вървят напред!"
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00