Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест затвори Петрохан

© Снимка: Петя Генова

Въпреки мързеливият неделен час и лошото време над 200 човека се събраха отново в местността "Малка Бързия", за да протестират срещу лошото състояние на прохода Петрохан. За да подкрепят справедливите искания на населението от Берковица и околните села на място пристигнаха и много рокери, а също и софиянци, представители на две от най-масовите граждански движения в столицата. Сред масата бяха забелязани Мария Капон от ЕНП, представители на ОбС- Берковица и кметът на с. Бързия Иванка Митова.  

© Снимка: Петя Генова

"Къде са парите?" този въпрос се задаваше постоянно от присъстващите.
 
За втори път след протеста на 1 май недоволните изказаха своите искания - разследване на фирмата, извършила ремонтните дейности; яснота за това къде са изчезнали предвидените 28 млн.лв. за пълна рехабилитация; отговор на въпроса - кога ще се направи цялостен ремонт на прохода.
 
Символично Милован Катани запали уголемено копие на съставения му акт, като знак на протест срещу несправедливото наказание. На 15 май берковската полиция му наложи административно наказание, че като организатор на първия протест не е осуетил блокирането на пътя.

И днес на няколко пъти пътят бе блокиран за преминаващите автомобили, но повечето водачи спокойно изчакваха да бъдат пуснати от протестиращите.
 
 
 
Припомням: Първата копка за цялостна рехабилитация на Петрохан, който е най-прекият път на Северозапада със столицата и Южна България, е направена през 2011 г. Две години по-късно пътят продължава да бъде "страшилище" за пътуващите - осеян с дупки и пропаднали участъци. 

На 18 май зам.министърът Ангел Петров от Министерството на регионалното развитие и благоустройство предостави информация до Общината, според която: "...срокът за приключване на Лот 18 е 21.09.2013 г., като изпълнените СМР към настоящия момент са 28 %. В допълнение бих искал да подчертая, че МРРБ чрез Агенция "Пътна инфраструктура", отчитайки транспортната и икономическа значимост на цитирания от Вас път от републиканската пътна мрежа, полага усилия за осигуряване на необходимите финансови средства за завършване на обекта в договорения срок, въпреки сложната икономическа ситуация." 
Цялото писмо граничи с абсурда – категорични са протестиращите. Те са недоволни и от реакцията на местните власти, които „подкрепят” недоволството вместо да са в основата му и да са поискали вече обяснение за явните нередности.

Протестът няма да е последна акция, обещаха организаторите. Недоволството ще продължи през следващите седмици. 
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56