Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха книга за дейността на Алеко Константинов като адвокат

Дейността на Алеко Константинов като адвокат бе представена пред видинската общественост. Изданието по повод 150-годишнината от рождението на писателя- "Алеко Константинов като адвокат", представи председателят на Видинската адвокатска колегия Пламен Стефанов.

"Малцина знаят, че освен писател, Алеко Константинов е бил и адвокат, от 1892 година до края на живота си е упражнявал професията си в София. Той е участвал в различни наказатели дела и в големи политически процеси. С книгата отдаваме нашата почит към един голям гражданин, писател и юрист. Искаме да възкресим паметта за неговата адвокатска биография. Блестящата си юридическа подготовка Алеко Константинов дължи на обучението си в Новоросийския университет в Одеса. Той става част от онази високопросветена българска интелигенция, която получава образованието си в Русия. Уникалният му писателски талант не го отчуждава от юридическото поприще. Бидейки преди вскичко гражданин, той става политически неудобният за властта прокурор и съдия. Изследването на тези му години от живота ще даде вдъхновение на българските магистрати за почтеност, професионализъм, гражданска доблест и хуманност, както и вярност към правото и справедливостта"- каза адвокат Даниела Доковска, съставител на изданието и гост на събитието.

Адвокат Васил Василев представи интересни факти от адвокатската адейност на Алеко Константинов:

"Щастливецът успява благодарение на съдбата да се "накисне" в нашата професия. Той е един от малкото българи, които след Освобождението имат висше юридическо образование. След като се завръща от Русия не случайно е назначен на прокурорска длъжност- първо в Софийския окръжен съд, после и за помощник-прокурор в Софиския апелативен съд. Качествените българи няма начин да не се "сритат" някъде по пътя. За Алеко "сритването" в професионален план става от друг велик българин- Захари Стоянов."

Цитати от някои писма на Алеко Константинов до Найчо Цанов представи актьорът от драматичния театър във Видин Божидар Даков.

"По майчина линия, родът на Алеко Константинов произлиза от заможния български търговец с връзки в Западна Европа Емануил Шишманов. На родословното му дърво може да се проследи роднинската връзка между Илия Цанов, Найчо Цанов и Алеко Константинов. В архивния фонд се съхраняват и телеграми между Найчо Цанов, Илия Георгиев и Петко Каравелов по повод убийството на Алеко Константинов"- каза Светлана Кръстевa от отдел "Държавен архив"- Видин, след като представи откъси от телеграми, съобщаващи за смъртта на Алеко Константинов, които се съхраняват Архива.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49