Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

До 31 октомври продължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отоплениеКъм момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители на ПГ на "Има такъв народ" .„Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет", заяви президентът Румен Радев. До края на седмицата се очаква да стане ясно дали разговорите, които започват още утре, ще доведат до резултат, така че да бъде предложен министър-председател и състав на кабинет с третия мандат. По думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов от утре започват разговори за приоритети, пресечни точки, което ще става при пълна прозрачност и в присъствието на медиите. Според Йорданов с тези открити разговори ще си проличи дали има воля за следващо правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. 

Смяната на личен лекар от здравноосигурени лица, чието джипи е прекратило договора с НЗОК, може да се случи по всяко време на годината, без изчаквателен период, поясняват от Касата. Не се извършва служебно преразпределение на пациентите, следователно ако пациентите искат да ползват здравни услуги, трябва да направят своя избор на ново джипи. Според нормативната уредба личният лекар може да бъде сменен в два периода през годината - през декември и през юни. Здравноосигурените лица може да се обръщат и към РЗОК за информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район. Съществува възможност и чрез Персонализираната информационна система на НЗОК изборът на общопрактикуващ лекар да се прави и онлайн, ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, с който да подпише регистрационната форма за избор на личен лекар.

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в съответствие с приетите по-рано тази година промени в националното законодателство, съобщиха от централата. 

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията.

До днес седмокласниците имаха възможност да подават документи за участие в третия етап на класирането в приема за гимназиите след седми клас. Трето класиране излиза до 30 юли 2024 г. Записването на класираните след трето класиране е на 31 юли и 1 август 2024 г.

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли. В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. 



Улица в София вече носи името на Видинския митрополит НеофитПредложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съвет, който е родом от Видин. 


На 1 август  от 17:00 ч. във фоайето в Регионалния исторически музей - Враца ще бъде открит изложбен кът посветен на живота и делото на проф. Димитър Йоцов- дипломат, историк, политик и обществен деец, роден във Враца. Той е автор на "Културно-политическа история на Враца". Поводът за изложбения кът - на 7 август 2024 г. се навършват 55 години от кончината на проф. Йоцов.  


Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се организира тридневен фестивал за деца. Стартът ще бъде даден на 2 август, петък, от 10 часа, със спортен празник. 


За осми път във Враца ще се проведе инициативата "English Board game night" "Настолни игри на английски език". Събитието е организирано от клуба по настолни игри към "Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът. Настолните игри ще се проведат на 1 август. Няма предварително записване. 


НЧ „Иван Вазов 1872" и Община Берковица възстановяват Международният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува". Той ще се проведе на 7 и 8 септември 2024 г. като част от програмата за празника на Берковица. Право на участие имат всички самодейни танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Всички групи и състави е необходимо да изпратят своята заявка за участие най-късно до 31 август 2024 година.


По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33

Пътници пострадаха при катастрофа между Расово и Пишурка

Пътници от лек автомобил са пострадали при ПТП между два леки автомобила на път II-81 между селата Расово и Пишурка . Сигналът за произшествието постъпил в Районно управление Лом на 28.07.2024 г. около 06,40 часа сутринта. При проверка  екип на РУ Лом установил, че са катастрофирали лек автомобил, фирмена собственост, с водач на 66 г. от село..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Международният фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" отново на берковска сцена

След няколкогодишно прекъсване НЧ „Иван Вазов 1872" и Община Берковица възстановяват Международният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува".  Той ще се проведе на 7 и 8 септември 2024 г. като част от програмата за празника на Берковица. Целта на фолклорния фестивал е да възроди своя облик на достоен пазител на българското нематериално..

публикувано на 29.07.24 в 10:57