Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобяват пенсионери за незаконни дърва за огрев

И в началото на 21 век основното отопление, което ползват голямата част от българите, е твърдото гориво. Това сочи национално представително проучване сред 1 700 жители на страната. 53% от българските домакинства ползват твърдо гориво, най-вече в селата и малките градове. А именно там живее почти половината от населението. Освен че е най-разпространено като ползване, твърдото гориво се приема като най-ефективният и най-икономичен начин за отопление. Според информация на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Монтана в областта се греем най-вече с дърва и въглища. Информацията допълва Лилия Илиева, главен експерт в ТСБ:

"83,3% от отопляваните жилища се отопляват с дърва, 14,3%- с електричество и 2,4% с газ."

С дърва се отопляват 96% от домакинствата в селата. Повечето предвидливи хора започнаха да се снабдяват с дърва за огрев, за да има време да изсъхнат. И тук идва предупреждението- внимавайте какви дърва купувате. Нужни са няколко реквизита, за да не бъдете измамени, предупреждават от Регионалната дирекция по горите в Берковица.

© Снимка: Пламен Генчев

"Всяка дървесина, независимо откъде и закъде се транспортира, тя трябва да бъде придружена с превозен билет. В него пише кой е продавач и купувач, транспортното средство, с което се транспортира, откъде и докъде се превозва, кой е маркирал дървесината. Превозният билет има един оригинал и три копия. Оригиналът е за получателя на дървесината- този, при който има дървесина, задължително трябва да има оригинал на превозния билет",
обясни Юри Флоров, заместник- директор на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Берковица.

В съседното до Видин село Рупци повечето хора вече са се снабдили с дърва от местен търговец, който има гора. Поисканото количество им е било докарано още в началото на миналия месец, и дървата- метровки са били обозначени със съответната производствена марка, регистрирана в РДГ Берковица. Шофьорът на автомобила, направил доставката обаче избирателно "забравил" да даде на клиенитите си правозния документ, с който се удостоверява, че дървата са доставени по правилата. Направена проверка от служител на горското и кварталния полицай обаче установила пропуските при няколко от местните жители. Въпреки че дърветата са маркирани, липсата на превозния билет се оказала достатъчно основание за издаването на акт за констатирано нарушение. "В двора се съхраняват дърва за огрев без документ, доказващ законния им произход"- четем в акта на един от потърпевшите- дядо Румен.

"Станах на 85 години, сега ли да се уча на закони. Откъде да знам, че шофьорът не ми е дал необходимия документ"- казва през сълзи човекът. Така освен доставката, рязането и цепенето на дървата, той ще трябва да плати глоба от 50 лева както и паричната стойност на "липсващите вещи". В случая "липсващите вещи" са няколко кубика от дървесниа, вид цер, които все още стоят на двора на дядото.

За същото "провинение" е наказана и друга жителка на селото- леля Надка. Нейните "липсващи вещи" са 10 кубика дърва. И баба Кева купила 4 кубика, пак от същия човек, който живее на метри от тях. На никоя от жените шофьорът не дал веднага превозния документ, което според проверяващите подлежи на санкция.

"Излиза, че ни обвиняват, че сме ги откраднали тези дърва, нищо че са с горска марка. Приличаме ли ви на хора, които ще ходят да секат дърва, или че ще крадем, та ние едва се движим"- каза пред екипа ни леля Надка.

© Снимка: Пламен Генчев

От кметския наместник на селото Славчо Минков научихме, че доста жители на селото са се снабдили с дърва от този търговец. Те обаче навреме се погрижили нещата им да са в ред. Потърпевшите нееднократно са го сезирали за стореното им зло от търговеца на дърва Валентин. А другите, които все още нямат дърва за зимата не смеят и да поръчат, за да не изгорят и те.

"Прокуратурата е викала Валентин, взели са му документите. Документите му не са били в ред", каза Славчо Минков.

Потърпевшите от село Рупци са категорични, че ще търсят съдействие и ще обжалват наложените им санкции. Ето и какъв е редът за това:

Наказателни постановления се издават от много органи. Има обаче и неоснователни санкции, затова законът е предвидил възможност за защита на хората. Цялата процедура се движи по Закона за административните нарушения и наказания. Според чл. 59 от закона всяко наказателно постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Това трябва да се направи задължително в седемдневен срок от връчването му. Иначе жалбата може да бъде отхвърлена само заради неспазване на срока. Обжалването става чрез наказващия орган, който го е издал, т.е. жалбата се подава в институцията, която е издала наказателното постановление. В седемдневен срок от получаване на жалбата, наказващият орган е длъжен да я изпрати заедно с цялата преписка на съответния съд. Жалбата спира изпълнението на постановлението- глобата не може да бъде събирана, включително и принудително, преди да се произнесе съдът.

Така става ясно, че потръпевшите от село Рупци имат няколко дни, за да реагират и обжалват наложените им глоби.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46