Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече средства за териториално сътрудничество

Политиките за регионите на Европейския съюз бяха представени във Видин. В областния град бяха презентирани и възможностите за финансиране чрез Кохезионната политика, програмите на Общността и подготовката за новия програмен период до 2020 г.

Възможностите за финансиране на Дунавския регион и сближаването на държавите и регионите по поречието на реката бяха основна част на информационната среща. Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин представи финансовите инструменти за това на Кохезионната политика.

"Кохезионната политика представлява най-големият бюджет на ЕС, а основната й цел е да намалява различията между регионите в Европа, както и да подобрява местното социално и икономическо развитие. Областният информационен център поставя не случайно като акцент ролята на регионите, и по-точно на Видин. Трябва да знаем обаче, че е нужна и силна местна активност. Трите основни фонда, които финансират кохезионната политика са Европейският фонд за регионално развитие, Европейският социален фонд и Кохезионният фонд. Програмата за Източна Европа предстои да бъде трансформирана в следващата финансова рамка 2014-2020 г. Тя ще се замести от програма "Дунав" и "Югоизточна врата" за сътрудничество на държавите от черноморския регион. По отношение на регионите е видно, че и по-богатите, и по-бедните имат един интерес- да се изравнят различията между тях, тъй като се вижда как в Европа едни групи хора, които са в неблагополучие, на практика засягат интересите на цялата общност. В Европейския социален фонд за следващия програмен период над 20% ще бъдат заделени за териториално сътрудничество. За съжаление България все още не е започнала да готви проекти. Регионите са 3, като ние сме в най-слабо развития регион. Видин продължава да бъде регионът с най-ниски показатели по брутен вътрешен продукт, заетост и конкурентоспособност. При по-слабо развитите райони финансовият ресурс е значително по-голям. В момента тече подготовката на нашата страна за новия програмен период, но дано не се забавим твърде много."- каза Мариела Савкова.

Чрез Дунавската стратегия се реализира в още по-голяма степен политиката на Съюза за сближаване и разрешаване на идентични проблеми между 14-те държави и регионите, включени в стратегията, обобщиха експертите от информационния център.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 септември 2024 година

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида"  във Видин. Общинският съвет във Видин прие декларация , с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната..

публикувано на 25.09.24 в 18:00

Административен съд-Видин ще проведе Ден на отворени врати

Административен съд-Видин организира Ден на отворени врати в рамките на Международния ден на правото да знам, съобщават от съдебната институция. Събитието ще се проведе на 27 септември (петък) от 11.00 часа в сградата на съда на ул. „Цар Симеон Велики“ № 3 в града.  Тази година към инициативата ще се присъединят ученици от ППМГ „Екзарх Антим..

публикувано на 25.09.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Започна подмяна на уличното осветление в Монтана

В Монтана монтират нови енергоспестяващи улични лампи . Подмяната се осъществява по проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“. Срокът за изпълнение е средата на март следващата година. Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системата за..

публикувано на 25.09.24 в 15:59

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37