Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юли 2013 година

Две гимназии в Монтана се сляха. Двамата директори искат да управляват и така проблемът ескалира. От 15 юли Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Сливането е заради малкото ученици и заради предстоящото откриване на филиал на Техническия университет "Ангел Кънчев"- Русе в Монтана. Той ще бъде разположен в сградата на бившия механотехникум. Проблемите със сливането ще доведат до съкращения на част от персонала. Няма яснота кой ще бъде директор. До сега шеф на електрото бе Добри Александров, а Мартен Калеев ръководи ТМТ-то. Педагози не желаят Калеев да им бъде директор и се срещнаха със заместник областния управител Милен Гечовски. Областният управител на Монтана е насрочил разговор с двамата директори на преструктурираните гимназии, за да се намери най-доброто решение на назрелия конфликт.

14 са свободните места за гимназиите след 7 клас в област Монтана. След третия етап няма отпадане на повече паралелки. 17 ученици са се класирали след третия етап в приема след 7 клас. Сформираните 21 паралелки остават, като до момента са се записали 514 ученици, съобщи Татяна Петрова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана: "Все още има места след третия етап на класиране- в гимназия "Д-р Иван Панов"- Берковица, Лесотехническа професионална гимназия- Берковица, СОУ "Иван Вазов"- Вършец и за двата профила- информационни технологии и английски език." 13 са учениците извън нашия регион- от София, Сливница, Перник, Плевен и Мездра. Всички, приети след третия етап на класиране, трябва да се запишат на 16 и 17 юли, допълни Татяна Петрова.

Община Враца започна изпълнението на проекта "Враца- привлекателно място за живеене", съобщиха от местната администрация. Обявена е процедура за възлагането на обществена поръчка за избор на строителите, които ще изпълняват проекта. Офертите на фирмите ще се приемат до края на август. Проектът е най-важният в сферата на подобряване на градската среда, което е един от приоритетите в управленската програма на кметския екип. Той е на стойност 5,6 милиона лева, като финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие". Предвижда се създаването на градски парк в ж. к. "Дъбника". В парка ще има нови пешеходни алеи, водни пространства със светлинни ефекти и водно шоу, открита сцена и кафе сладкарница. Ще се обособи открита изложбена площ.Ще бъдат изградени детски площадки, както и фитнес на открито. Предвидена е също зона за разходка на домашни любимци с необходимото оборудване. Ще се извърши рехабилитация и обновяване на обществения парк "Хижата". Ще се ремонтират стълбища и площадките за отдих, ще се направи възстановяване на фонтан и чешма, ще се монтира беседка, ще има детска и обзорна площадки. Предвижда се също ремонт на парковото осветление с енергоспестяващи лампи и изпълнение на нова система за видеонаблюдение. На мястото на площадките, ползвани от съществуващото в недалечното минало заведение на открито- "Пикник", ще се изгради детска площадка и малка сцена с до 50 амфитеатрално разположени места за сядане. На ул. "Трапезица" ще има ново спортно игрище. Третият основен обект в проекта е изграждането на спортна и детска площадки в ж. к. "Медковец". Предвидени са комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, фитнес уреди на открито и детска площадка. Теренът ще бъде озеленен, осветен и ще има видеонаблюдение, допълват от Община Враца.

Министерствата на транспорта, на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и "Български пощи" създадоха организация за раздаване на ваучери на социално слаби българи за цифрова ефирна телевизия, съобщиха от пресслужбата на транспортното ведомство. Започнало е транспортирането на ваучерите по региони и подготовка на графици за раздаване на гражданите. Те ще бъдат уведомени за местата на получаване на документа от местните служби за социално подпомагане, където се получават енергийни помощи. Първоначално ваучери ще бъдат предоставени на около 124 000 социално слаби българи от Северозападния район с административни центрове Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен.

Неформална среща в подкрепа на кампанията за набиране на средства за 23- годишната Радислава, която страда от левкемия, проведе кметът на Видин Герго Гергов. Целта бе да се напомни, че трябва да бъдат събрани 150 000лв., необходими за лечение на момичето в клиника в Германия. "На концерта, който община Видин организира на 19 юли, средствата от всяка втора продадена бира, както и от продажба на тениски, ще бъде в подкрепа на Радислава. Предстоят и други концерти на 23, 24 и 25 юли с различни формации, на които благотворителната акция по набиране на средства за лечението на Радислава ще продължи", каза Герго Гергов. "От общинската администрация са откликнали на призива за помощ", каза и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Около 16 000 лв са събрани до сега от бизнеса във Видин. Ако има желаещи, които да станат дарители на стволови клетки, могат да направят това, като дадат кръв в Александровска болница. Средствата, нужни за костна трансплантация, трябва да се съберат възможно най-бързо, преди Радислава да излезе от ремисия, която поддържа раковите клетки на сегашното ниво.

Няма забавяне на ваксините за бебета и деца за областите Видин, Враца и Монтана. Това каза за РАДИО ВИДИН главният държавен здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев. По думите му, от Здравната каса са пуснали така чаканите забавени заявки и се очаква до края на седмицата да бъде разрешен проблемът там, където е съществувал. Причините за забавените заявки от касата са организационни, посочи епидемиологът.

Програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за социално слаби лица" ще стартира и тази година. "Промяна в правилата не очакваме. Сключени са вече договорите от Държавен фонд "Земеделие" с доставчиците. Тази година продуктите ще бъдат 11. Отпадат 4 вида продукта. Списъците с бенефициенти вече са при нас. Тази година имаме с около 1 200 лица повече от миналата година. Имаме около 10 200 бенефициенти за видинска бласт. За община Видин около 4 500 са лицата, които ще получат продукти", каза Цветелина Петрова, директор на Областния секретариат на Българския червен кръст във Видин. Тази година леко е намален прагът на дохода на лицата, които ще бъдат подпомогнати. Това е причината в програмата да бъдат включени повече хора. БЧК изпълнява програмата, като приема, съхранява, транспортира и раздава хранителни продукти на социално слаби лица. Предстои да бъдат уточнени датите за раздаване на продуктите.

Бившето лятно кино "Цвят" във Видин може да се превърне в сцена за изяви на състави от видинското читалище, след като вече загуби предназначението си като място за прожекции. "След разформироването на предприятие "Кинефикация" читалище "Цвят" наследява само едно празно дворно място, съобщи секретарят Любомир Илиев. Около 30 хиляди лева са нужни, за да се превърне бившето кино в място за провеждане на културни събития през лятото. Още по темата в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН в четвъртък- 18 юли.

Житен масив, фирмена собственост горя в землището на с. Ракитница, община Брегово. Пожарът е възникнал на 16 юли около 4:00 часа. 300 декара жито са унищожени. Спасени са 1 300 дка от същата куртура. Причината за огнената стихия е в процес на установяване.

Директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров получи наградата "Актьор на Европа за 2013 година". Голямата награда беше връчена в края на миналата седмица, когато завърши тристранният театрален фестивал, организиран от Гърция, Македония и Албания. Отличието беше присъдено на Попдимитров от авторитетно жури, председателствано от македонския кино и театрален актьор Мето Йовановски. Призът е за участието на Анастас Попдимитров в спектакъла "Столовете" от Йожени Йонеско, който е копродукция на ДКТ- Враца и Малдрамски театър в Битола, Македония. Наградата "Актьор на Европа за 2013 година" е поредното отличие за спектакъла "Столовете", в който участва Попдимитров. През следващите месеци творбата ще обиколи фестивали от канадския град Торонто до руската столица Москва и Санкт Петербург, където е селектирана в основната конкурсна програма.

Община Мездра ще реализира най-мащабната си инициатива в областта на културата със заглавие - Фри фест "Магията на Мездра" с партньор местното читалище "Просвета - 1925 ". Неговата цел е повишаване ролята на културата, на културното наследство и културната идентичност в процеса на социалната интеграция. Двете кулминации ще бъдат на 6 май - Ден на Мездра с концерти в 4 квартала, шествие по улиците на града и финални дневен и нощен спектакли на площада на специално изработената сцена от 144 квадрата.

В събота- 20 юли, всички гости и граждани на Козлодуй ще могат да се възползват от едночасово пътуване в акваторията на река Дунав с единствения кораб-музей на Балканите- "Радецки". Екскурзията ще се проведе, ако се съберат минимум 80 души. Корабът ще потегли на 20 юли в 18:00 ч., цените са непромемени.

Постановката "Госпожа Стихийно бедствие" с участието на Стоянка Мутафова гостува днес във Видин. Смях, музика, танци, невероятни ситуации, бликащ темперамент- това е комедията от Алдо Николай. Началото на постановката е от 19:00 ч. в залата на кино "Никра".

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14