Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юли 2024 година

Снимка: Любо Андреев

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук.

Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство, отпускано от Здравния фонд. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това окончателно решение се договориха ръководството на Здравната каса и на Българския фармацевтичен съюз. В Здравната каса във Видин няма подадено предизвестие за прекратяване на договора на нито една аптека. Това съобщиха за Радио Видин от Касата във връзка със запитване има ли аптеки от региона, които са подали предизвестия за прекратяване на договори с Районната здравноосигурителна каса, заради предложенията за нормативни промени, които според фармацевтите биха намалили приходите на аптеките.

Назначиха нов заместник областен управител във Видин. Със заповед на служебния министър - председател Димитър Главчев за длъжността е назначена Ирена Николова. Тя е бакалавър по социална педагогика и магистър по предучилищна и начална училищна педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в сферата на социално-образователната система.


Започна изплащането на пенсиите. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли. 

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата.


Дирекция "Местни данъци и такса" на Община Видин ще бъде изместена на партера на сградата, където се помещава местната администрация. Съществуващите помещения ще се ремонтират и вероятно там ще бъде преместена залата на Общинския съвет, каза заместник-кметът на Община Видин Найден Йонов.


Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на  улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобюджета за тази година, посочват от местната управа.


За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство.


Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин, каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова.


За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил, сега Патриарх на българската църква. Светата обител събира малчугани от цялата страна.По традиция лятното училище се провежда през месец юли. 


Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче".


Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев" е подредена в Художествена галерия във Враца. Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей Христо Божков. 


Археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година. Разкопките са финансирани от Община Кула. 

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин, направени по време на пътуването ѝ до Брюксел. Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там. 


Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер за поредна година. Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието.


В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. 

По публикацията работи: Елизабет Христова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55

Корейски културен лагер ще се проведе във Враца

Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер з а поредна година . Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието: "Ще идват младежи от Корея, защото има клуб на приятелството с Южна Корея. Тук има събитие,..

публикувано на 09.07.24 в 14:00