Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на монтанско село сложиха на табела обещанията на кмета

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди две години, когато кметовете встъпиха в длъжност, жители на монтанското село Лехчево подходиха нестандартно, като написаха на голяма табела обещанията на новия си кмет. Така всеки ден, като отива на работа, да си ги вижда и припомня. Има ли ефект и изпълняват ли се кметските обещания, написани на видно място в селото?

"Много е добре да има нещо като това, да си правиш сметка, какво си обещал и какво ще направиш. Накрая ще се види добър ли си или не. Ако си направил всичко това, което е написано там- чудесно", казва Цветан Асенов, жител на Лехчево.

"С табелата се знае, какво е обещал и да държи на обещанието. Защото хората са вече упорити и нещо като не е изпълнено, търсят сметка. Няма мълчание вече, всеки изисква", включва се в разговора и Юлия Цветкова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на мандата си кметът Иван Викторов приел табелата като провокация, но не се отказва от своите обещания.

"Тя те подсеща всеки ден. Не се ръководя от нея, но табелата задължава да я следи човек. Аз си имам обещанията, дал съм ги пред хората, държа на тях и смятам, че ги върша до момента и продължавам да ги върша", казва кметът на Лехчево.

Жителите на Лехчево често поглеждат към табелата и стриктно следят, какво е свършено до момента. Казват, че второто общание е изпълнено.

"Полицай също вече си имаме, имаме нов лекар- също е изпълнено, идва редовно. Работни места има, създаде техническа служба също, отчет на шест месеца дава. Поне четири. Четири от седем са спазени? Но той има още време до края на мандата и предполагам, че поне още две ще се свършат", допълват местните хора.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

От седемте написани точки, кметът признава, че няма да може да направи единствено околовръстния път на селото.

"Това е един проект, който е от преди много години. Той просто е забравен и трудно ще се изпълни сега", разсъждава кметът.

Хората в село Лехчево са убедени, че е нужно на повече места в страната, обещанията на управниците да се припомнят по този начин.

"Ами много е добре да се направи, да му виси като обица на ухото и да знае, за какво е избран. Но не само символично сложени, в действителност да бъдат спазени, а не само да бъдат празни обещания."
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00